Інформатор Івано-Франківськ

ВЛАДА

День велосипедиста: як мери катаються на роверах

День велосипедиста: як мери катаються на роверах

Сьогодні, 3 червня, відзначається Всесвітній день велосипедиста. Цим транспортним засобом користуються не тільки спортсмени та звичайні пересічні громадяни, але й українські політики.

Інформатор підготував для вас добірку велосипедистів з мандатами. Спойлер: не обійшлося без падінь.

Почнемо нашу добірку з міського голови Івано-Франківська Руслана Марцінківа. Він щовівторка традиційно проводить велоінспекцію містом, де перевіряє благоустрій, починаючи від огляду стану прибирання міста і закінчуючи інспектуванням шкіл та садочків.

Традиційна велоінспекція містом. Джерело фото: сайт міського голови

Традиційна велоінспекція міського голови.
Джерело фото: сайт видання “Курс”

Традиційна велоінспекція міського голови.
Джерело фото: сайт видання “Курс”

До слова, днями франківці покликали мера на велоінспекцію вулицею Мельника.

У 2016 році Руслан Марцінків підтримав мера Києва Віталія Кличка, коли той у квітні 2016 року, проїжджаючи середмістям столиці в костюмі при спробі подолати на велосипеді бордюр, втратив рівновагу і впав з велосипеда. Мер одразу піднявся і продовжив поїздку.

Тоді світлина з падінням Віталія Кличка облетіли всі соцмережі та ЗМІ, зокрема про “мерське падіння” розповіли в ефірі ТСН.

На знак підтримки Руслан Марцінків відправив телефонограму міському голові Києва Віталію Кличку: “Неважливо, скільки разів ти впав, важливо скільки разів ти піднявся”, інформували ”Вікна”. Крім того, тоді міський голова Руслан Марцінків запросив Віталія Кличка на велопробіг з нагоди Дня міста.

Також проїхатися містом на велосипеді полюбляє й міський голова Львова Андрій Садовий. Таким чином мер долучився до акції “Велосипедом на роботу”, яка проходила у рамках Європейського тижня мобільності у Львові, 19 вересня, 2019 року.

Мер Львова приїхав на роботу велосипедом.
Джерело фото: сайт новин міста Львів “Vgorode”

Мер Львова на ровері.
Джерело фото: агенція інформації та аналітики “Гал-Інфо”

Також у 2019 році, як протест проти законопроєкту № 1073 щодо детінізації готівкових розрахунків, народний депутат України Олександр Горенюк приїхав електровелосипедом до будівлі Верховної ради.

Олександр Горенюк з електровелосипедом.
Джерело фото: Уніан

В червні, 2023 року один із волинських телеграм-каналів опублікував інформацію, нібито міський голова Луцька Ігор Поліщук їздить на велосипеді, що коштує 100 000 гривень.

За їхніми спостереженнями, це велосипед марки Scott Scale 930.

Голова Луцька Поліщук на велосипеді.
Джерело фото: Інформаційне агенство “Район ін.юа”

Не тільки українські політики полюбляють двоколісний транспорт, але й іноземні. Так у січні 2018 року президент Польщі Анджей Дуда засвітився на електробайку. Він приїхав на конференцію на тему: “Технології майбутнього”.

17 січня 2018 року президент Анджей Дуда на електробайку під час конференції «Технології майбутнього». Електромобільність» (Фото: Jacek Marczewski / Agencja Wyborcza.pl)

Також розсікати на велосипеді любить колишній прем’єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон. Він часто потрапляв в об’єктив журналістів на велосипеді, коли був мером Лондона.

Борис Джонсон на ровері. Джерело фото: сайт новин “Depo.ua”

Так у 2020 році Джонсон заявляв, що під час виходу країни з карантину має початися “золота ера велосипедів”.  Адже пересування на двох колесах дозволяє уникнути скупчення людей у транспорті.  Велосипедна асоціація країни згодом подала пакет пропозицій для уряду, який включає, зокрема, курси поновлення навичок їзди для дорослих та дотацію бізнесу для облаштування захищених велосипедних стоянок біля офісів.

Борис Джонсон на ровері. Джерело фото: сайт новин “Depo.ua”

Інформатор вітає всіх велосипедистів й радить франківцям сьогодні виїхати на прогулянку містом.

Читайте також: Їздить по області говорить про очевидне: як одіозний нардеп дороги на Франківщині перевіряє

Христина П’ятнюк 

Залишайтеся на зв’язку! Ми у FacebookInstagramTelegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Телефонуйте за номером 096 989 60 87

Нагору