Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

Музей Марійки Підгірянки на Надвірнянщині

Музей Марійки Підгірянки має літературно-краєзнавчий профіль. В трьох його кімнатах зібрані експонати, які в основному складаються з приватної колекції Василя Левицького, який керує закладом з дня створення.

Розповідає Інформатор.

На Зелені свята 1996 року у Білих Ославах відкрито Музей Марійки Підгірянки, який міститься в будинку-резиденції священника. Ще недавно цей будинок вважався найбільшим у селі, його стіни викладені у дві цегли, яку випалювали в місцевій цегельні на Сиглі, від якої вже й сліду немає.

Музей поділено на три кімнати. У першій зібрано матеріали про історію села Білі Ослави, що засвідчує, в яких умовах, побутових та політичних зростала майбутня поетеса Марійка.

Друга кімната — “Світлиця Марійки Підгірянки”. У цій кімнаті кожна книжка, журнал, газета та світлини різних років розповідають про незабутню поетесу-лірика дитячих душ. Привертають увагу життєві видання творів Марійки Підгірянки. Тут і пожовкле видання коронної поеми “Мати-страдниця” за 1929 рік виданої у Львові.

Третя кімната — виставкова. Тут дістала прописку постійна виставка Шевченкіани, картини декоративного розпису вчительки Наталії Грещук.

Пріоритетом музею Марійки Підгірянки є видавнича діяльність та пошукова робота. За роки існування видано кілька книг з творами поетеси, які ще донедавна були забороненими.

Адреса музею: село Білі Олави, Надвірнянський район, вулиця Марійки Підгірянки 279 а.

Читайте також: Домашнє насильство над матір’ю: вирок суду

Залишайтеся на зв’язку! Ми у FacebookInstagramTelegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Телефонуйте за номером 096 989 60 87

Нагору