Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

Аби сховатися від спеки: зелена зона Франківська дорогою на Пасічну

На Прикарпаття прийшла справжня літня спека, від якої ледь-ледь рятує морозиво та прохолодні лимонади. Оскільки кондиціонери енергозатратні, то в умовах обмежень електроенергії, ми рекомендуємо шукати прохолоду в зелених зонах міста. Цього разу ми підготували фоторепортаж з паку воїнів-визволителів що між вулиць Василіянок та Галицької. 

Пише Інформатор.

Цей парк акуратно помістився поруч з гучним перехрестям Галицької-Північного бульвару-Василіянок. Також неподалік можна знайти Івано-Франківську Архієпархію УГКЦ, а за метрів 200 й геть натрапити на Центральний критий ринок.

Парк воїнів-визволителів колись мав назву Піонерського. Як ви зрозуміли, ще за часів радянщини. В кінці 1980-их він отримав назву на честь Воїнів-інтернаціоналістів, що брали участь в  Афганській війні. Про це досі нагадує меморіал з військовим в прицілі:

Позаду можна побачити руки, які вириваються з каменю та тягнуться в невідомість:

Неподалік лавочок лежать брили каміння, на яких білою фарбою написані міста в Афганістані, які постраждали від бойових дій.

Кандагар, Талукан, Кундуз, Герат, Ургун, Баграм, Асадабад, Лашкаргах, Гардез, Файзабад, Пулі-Хумрі. На одному з камінь можемо й розгледіти й Харків.

Серед моторошних нагадувань про чергові воєнні дії, що спровокувала радянська влада, знайшлось місце для дитячого майданчика та каплички Георгія Побідоносця, що була збудована у 2008 році.

Довідка: пам’ятник встановили у 2009 році, коли була 20 річниця припинення радянсько-афганської війни. Ним вшанували пам’ять прикарпатців, які загинули під час бойових дій в Афганістані. Скульптор – Василь Вільшук.

Як пише історикиня Мирослава Олійник, пам’ятник символізує трагізм людських доль, які скалічив радянський союз. Біля пам’ятника також розташовані бронзові таблиці зі прізвищами 83 загиблих воїнів.

Читати також: День пам’яті учасників бойових дій на територіях інших держав: фоторепортаж з вшанування в Надвірній

 Дарія  Нагорна

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Телефонуйте за номером 096 989 60 87

Нагору