Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

Квіткові тренди до 1 вересня від франківських флористок: інтерв’ю

Про безпрограшну екзотику, букети до 1 вересня та чоловічу флористику розповідають власниці простору “Квіткові” у нашому матеріалі. 

Заквітчаними сходами Інформатор підіймається у студію флористики “Квіткові”, де його вже чекають власниці Тетяна та Оксана. Сонячне світло через високі вікна заливає стелажі з кашпо, у повітрі приємна свіжість, на фоні грає The Police “Every breath you take” — цілковита гармонія. Схожу довершеність Тетяна з Оксаною створюють й у своїх букетах. 

У кожній професії є профдеформація, як вона виглядає у флориста?

Стаєш дуже критичним до квітів. Ти не бачиш ту красу, яка є просто як краса. От бачиш якийсь букет та одразу думаєш: “Він неправильно зроблений. Тут неправильне поєднання кольорів. Можна було зробити по-іншому”. 

Не можна піти гуляти не думаючи про зелень, яку можна собі зрізати в магазин. Бо в нашому, саме в нашому асортименті, ми використовуємо дуже багато природних матеріалів. 

Ми живемо за містом, тому дуже часто чи то в полі щось зірвемо, чи то якісь гілки зберемо. Одразу така установка щоб таке побачити, щоб таке зібрати. Це найбільші нюанси. 

Що привело вас у цю надихаючу сферу? 

Привела банально любов до квітів, але до небанальних поєднань. Ми з Оксаною вже понад 10 років подруги, зійшлись у тому, що обоє любимо якусь цікавішу флористику. 

Почали вчитись на одних з найкращих, на нашу думку, курсах флористики, вивчати сучасні тенденції. І саме тому ми вирішили створити свій квітковий простір, де передаємо та доносимо європейські тренди місцевому населенню. Показати, що краса не в пакуваннях, а саме в квітах! 

Усе змінюється, потрібно слідувати тенденціям. Ми вирішили для себе, що ми не хочемо робити так, як у нас є. Ми взяли трохи нову нішу для Франківська це трохи важко, бо не всі розуміють, що не має бути 101 троянда. Звичайно є дуже красиві троянди, але існує й багато інших красивих квітів. 

Можете порадити ТОП-5 безпрограшних квіткових комбінацій для наших читачів і трішки пояснити чому саме ці квіти так вдало поєднуються між собою?

Обов’язково це сезонність. Зараз, наприклад, сезон жоржин, космеї, антірінумів. Воно все легке, польове і класно поєднується. Весною це сезон тюльпанів, нарцисів, які так само гарно поєднуються. 

Безпрограшна насправді екзотика: стрелітція, геліконія, антуріуми. Воно все стійке, довготривале, любить теплу температуру. Наприклад троянда стоїть дома пару днів, тому що в неї такий період життя поза холодильником. А ці квіти люблять теплий клімат, тому і вдома вони будуть стояти довше. А все решта… Чесно, поєднується все окрім одного. Скажу в кінці (Тетяна посміхається). 

Головне правильно підібрати кольори, правильно подивитись по відтінках, формах. Бо класно, якщо, наприклад, використовується декілька форм у букеті: щось вище, щось кругліше, щось плоскіше. Так само відтінки. Це може бути один й то й самий колір просто від світлішого до темнішого і від холоднішого до теплішого.

Не можу сказати ТОП-5 безпрограшних поєднань, усе можна поєднати. Єдине табу ніколи не побачите, напевно, у нас в магазині, максимально не рекомендуємо людям це червоне з білим. Наприклад, червона троянда та біла гіпсофіла. 

О, так, отримувала від хлопця такий букет червоні троянди з гіпсофілами!

Взагалі, у нас така тенденція зараз, приходять чоловіки та приносять скриншоти або зберігають назви квітів, які їм дівчата надиктовують, показують фотки наших букетів, буває, букетів з Pinterest — які дівчата люблять. 

Це класно, коли хлопець знає твій смак, але не прикольно, якщо ти сидиш та надієшся, що він тобі подарує саме те, що ти хочеш. Краще про це сказати і потім всі у виграші.

Чоловіки, на жаль, не так добре розбираються у квітах. Хоча у нас є декілька клієнтів, які прям дивляться на холодильник та поіменно називають кожну квітку і кажуть, що з чим буде пасувати. Ми складаємо їм так букет й виходить дуже класно. 

До теми: як ставляться франківські чоловіки, коли їм дарують квіти | ОПИТУВАННЯ

Чи існують букети для чоловіків? 

Так, існує чоловіча флористика, але у нас вона не поширена. Усі квіти видовженої, трикутної форми переважно використовують і чоловічі букети. Бо всі чоловічі букети, як правило, мають бути такої високої, видовженої форми. Як, наприклад, антуріум. Але ми використовуємо цю квітку не тільки для чоловічих букетів. 

Антуріум — квітка, яку використовують для чоловічих букетів

Що зараз в тренді, які букети чи композиції замовляють найчастіше? 

У тренді зараз природність, екологічність: мінімізувати плівку, навіть штучні стрічки, натомість використовувати максимально природний матеріал. Стосовно квітів — у тренді вільні, повітряні букети, щоб квіти передавали якусь таку легкість. Саме такі вільні букети у нас останнім часом більш популярні. 

Ми поєднуємо щось екзотичне та максимально щось місцеве, бо вже знайшли франківські місцеві ферми, людей, які вирощують якісні квіти. 

Звичайно, що моно букети теж часто є, особливо з троянд.

Як скласти красивий букет на мінімальний бюджет і не бути банальним?

Найголовніше в цьому, напевно знати, що це не буде мега великий букет. Бо як не крути, коли до нас з-за кордону приїжджає  якісна квітка вона не буде дешева. Але навіть, якщо в букеті 5-7 квіточок, але вони гармонійно поєднані, доповнюють одна одну по кольору і формі це вже буде красивий та цікавий букет. 

Чи правда, що існує “мова квітів”, якою можна висловити свої почуття? 

Ні. Можливо, колись, таке було. Можливо, хтось досі у таке вірить. Якщо говоримо про сучасні тенденції, то немає цих правил. Наприклад правил кольорів. Багато чоловіків, коли бачили жовті квіти казали: “Ні-ні, нам тільки без жовтих”. 

На 8 березня чи День матері наші фаворити, серед працівників, були саме жовті тюльпани. Усі чоловіки категорично їх не хотіли. 

Так само про парну кількість квітів теж такого вже немає. Тому що легко у вазі може стояти дві квіточки і це буде дуже красиво та гармонійно виглядати. Це необов’язково тільки ритуальна флористика. У букеті ти можеш міксувати та дивитись як гарно поєднуються квіти. Ти не рахуєш скільки там стебел, квіточок є. Коли кущові квіти, тобто на гілочці 3-5-7 квіток, ти теж не будеш кожну перераховувати. Тому ми цьому правилу не слідуємо. 

Як підібрати букет на 1 вересня та які в середньому ціни? 

Букет на перше вересня важко підібрати в одному випадку  якщо це букет для першої вчительки. Ти йдеш у школу та не знаєш яка вона і що їй, відповідно принести. Бо є різні вподобання. 

 Але якщо це вже вчителька, яку ти знаєш, то дуже важливо прислуховуватись до того, що вона любить. 

Кожна дитина знає, відносно, яка вчителька, який у неї темперамент або, наприклад, мами це знають, бо більше з ними спілкуються. Треба прислухатись до настрою та вподобань тієї людини для якої цей букет. 

Ми будемо готувати у себе в магазині готові мікси і на середній бюджет і на високий. Букети на різний бюджет та смак. Ціна може бути 600 грн і вище. Будуть в наявності міксовані букети, але, звичайно, найкраще замовити завчасно і забрати свій букет без очікування, або і замовити доставку.

Читати також: Руйнуємо стереотипи: чи подобається франківським чоловікам, коли їм дарують квіти

Марина Валова

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Телефонуйте за номером 096 989 60 87

 

Нагору