Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

Чим можна заразитися від домашніх тварин: як цього не допустити

собака

Домашні тварини завжди приносять радість своїм господарям. Але, іноді наші улюбленці можуть переносити інфекцію. Які є найпоширеніші хвороби та як їх запобігти, читайте у матеріалі.

Про це повідомляє Інформатор покликаючись на Бережи себе.

Сказ

Найстрашніша хвороба, яку ми можемо отримати від тварини. Це гостре інфекційне захворювання, яке не лікується й призводить до смерті практично у 100% випадках. Врятувати може лише вчасна постконтактна вакцинація, тобто курс щеплення, який роблять уже після укусу чи ослинення твариною.

Але часто вакцина для людей буває важкодоступною. Як стверджує сімейна лікарка Ірина Волошина, дефіцит вакцин проти сказу — не лише проблема України:

«У багатьох інших державах, зокрема у США, вакцина часто не покривається страховкою та є дуже дорогою».

Головним джерелом сказу є не щеплені собаки. Звичайно, частіше йдеться про безпритульних тварин. Проте якщо люди нехтують вакцинацією домашнього улюбленця, випадки бувають різні.

Як вберегтися?

Основна профілактика сказу — це щорічна вакцинація тварини з 3 місяців, а також вакцинація людини після укусу чи ослинення пошкодженої шкіри (може бути достатньо навіть дрібної подряпини, аби збудник опинився в організмі).

Як діяти, якщо вкусила тварина?

Перша допомога передбачає такі кроки:

  • ретельно промийте рану або місце ослинення водою з милом упродовж 15 хвилин;
  • якомога швидше зверніться по кваліфіковану медичну допомогу, аби швидше розпочати курс щеплення.
  • не треба шукати тварину та стежити за нею 10 днів!

Курс щеплення виглядає так: у день звернення до лікаря, далі — вакцинація на 3, 7, 14 та 28 дні.

Стригучий лишай

Це грибкове захворювання шкіри голови, основним проявом якого є специфічна втрата волосся — округлі залисини на волосистій частині голови.

Ознаки лишаю не завжди візуально помітні на тварині.

Як вберегтися?

  • не чіпайте незнайомих вам тварин;
  • уникайте контактних зоопарків: часто вони не мають усіх необхідних ліцензій та нехтують здоров’ям тварин;
  • ретельно мийте руки після кожного контакту з тваринами.

Що робити, якщо все ж таки захворів?

Діагноз зазвичай встановлюють на основі симптомів, проте лабораторне підтвердження також важливе. Лікують лишай за допомогою протигрибкових препаратів, які приймають у вигляді пігулок протягом 1-3 місяців. Схема терапії може різнитися залежно від тяжкості ураження.

Стригучий лишай є дуже заразним і швидко поширюється від людини до людини через одяг та предмети побуту, як-от рушники, головні убори, гребінці, подушки тощо. Варто це врахувати у період лікування.

Сальмонельоз

Якщо ви або ваша дитина вирішили погратися із жабкою, ящіркою або черепашкою, пам’ятайте, що ризикуєте підчепити сальмонельоз. Це гостра шлунково-кишкова інфекція, збудником якої є патогенні мікроорганізми роду Salmonella. Вони можуть перебувати в кишківнику здорових тварин як частина їхньої нормальної мікрофлори.

Якими можуть бути симптоми сальмонельозу?

Передусім хвороба проявляється порушеннями в роботі шлунково-кишкового тракту. Людина може мати лихоманку, біль у животі, загальну слабкість і нездужання, нудоту, блювоту та сильну діарею.

Зазвичай симптоми минають самостійно протягом тижня. У цей час важливо пити достатньо води, аби уникнути зневоднення. Проте інколи хвороба може проходити тяжче (наприклад, коли людина має порушення в роботі імунної системи) — тоді лікар/ка можуть призначити курс препаратів проти діареї та/або антибіотики.

Дуже важливо звернутися до лікаря, якщо діарея не минає або її інтенсивність не зменшується протягом 3 днів. Також тривожними прапорцями є кров у калі, температура понад 38, 8°C, сильне блювання, коли навіть вода «не затримується».

Як уберегтися?

  • завжди слідкуйте, аби діти під час гри з тваринкою або одразу після не брали руки до рота;
  • це правило стосується і прибирання «будиночка» тварини — одразу після прибирання ретельно помийте руки разом із дитиною;
  • завжди мийте руки, перш ніж годувати грудьми чи готувати суміш для годування.

Лістеріоз

Це бактеріальна інфекція, джерелом якої є переважно дикі гризуни й сільськогосподарські тварини (насамперед вівці та свині). За першими симптомами може нагадувати отруєння, проте прогресуючи може вражати головний мозок, викликаючи менінгіт. Особливо хвороба небезпечна для маленьких дітей, вагітних і людей з імунодефіцитом.

Лістеріоз передається не лише напряму від тварин. Він може міститися у м’ясі, рибі, овочах, фруктах, молоці, а також воді з відкритих водойм, ґрунті, піску.

Як уберегтися?

  • купуйте продукти лише у перевірених постачальників, не на стихійних ринках;
  • ретельно та завжди мийте сирі фрукти та овочі, адже лістерії можуть бути на поверхні;
  • не вживайте пошкоджені овочі та фрукти (падалиця, з тріщинами й розломами). Лістерії можуть проникати всередину. Позбутись мікроорганізмів за допомогою розігрівання у мікрохвильовій печі, бланшування або розморожування за кімнатної температури неможливо;
  • лістерії пречудово себе почувають на харчових продуктах навіть у холодильнику чи морозильній камері, тож слід обов’язково мити продукти одразу, як принесете їх додому;
  • розділяйте сирі та оброблені продукти під час готування, а для нарізання використовуйте різні дощечки;
  • належна термічна обробка на 100% знищує лістерії. Готуйте м’ясо та рибу за високих температур.

Як діяти, якщо захворів?

Тяжкі прояви лістеріозу лікують за допомогою антибіотиків. Вчасна антибіотикотерапія вкрай важлива для вагітних. Це може допомогти запобігти проникненню інфекції до плода. Проте лікування ефективне, якщо діяти вчасно. Тож обов’язково звертайтесь до лікаря якомога раніше.

Лімфоцитарний хоріоменінгіт

Це вірусне захворювання, яке передається переважно через гризунів. Недуга рідко призводить до смерті, хоча може мати неприємні прояви та небезпечні наслідки для здоров’я.

Серед загальних ознак захворювання:

  • підвищення температури (іноді до 40ºС);
  • слабкість, ломота у м’язах;
  • головний біль;
  • зменшення апетиту;
  • нудота, блювання.

Інфекція може потрапити до людини через контакт із дикими гризунами або продуктами їх життєдіяльності, а також через їжу, заражену домашніми улюбленцями, переважно хом’яками, домашніми мишами, пацюками та морськими свинками.

Під час вагітності на тлі інфекції є ризик розвитку вад у плода, а в першому триместрі інфекція може навіть спричинити загибель ненародженого малюка.

Як захиститись від інфекції?

  • ретельно мийте руки після кожного контакту з домашнім гризуном;
  • клітку з домашнім пухнастиком ліпше не ставити в місцях, де ви їсте, готуєте та зберігаєте їжу.

Що робити при інфікуванні?

Перші прояви хвороби можуть проявлятись на 8-13 день після інфікування вірусом. Специфічного лікування лімфоцитарного хоріоменінгіту не існує, водночас завжди вартує звернутись до лікаря, щоб отримати алгоритм дій та тримати інфекцію під контролем.

Обізнаність та належне дотримання гігієни допоможуть підтримувати теплі стосунки з домашніми улюбленцями.

Читати також: Чотирилапі та покинуті: у Івано-Франківську безпритульні тваринки шукають дім

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Телефонуйте за номером 096 989 60 87

Нагору