Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

Магія Святвечора на Прикарпатті: унікальні традиції регіону

Традиції на Святвечір на Прикарпатті

Сьогодні у затишній атмосфері прикарпатських осель оживають давні звичаї Святого Вечора, сповнені символізму та родинного тепла. Ці традиції передають з покоління в покоління, вони зберігають унікальну духовну спадщину краю. Інформатор ділиться своїми знаннями про особливості святкування Святого Вечора на Івано-Франківщині.

Пише Інформатор Івано-Франківськ

Підготовка до Святвечора

Під стіл кладуть сіно, що символізує ясла, в яких народився Ісус Христос. Святковий стіл накривають старою скатертиною, а на її кути підкладають копійки, гроші, сіно та часник. Гроші вважають символом достатку і добробуту.

На столі обов’язково мають бути три калачі, свічка та дідух. Дідух, виготовлений із соломи або необмолочених пшеничних колосків, є одним із головних символів Різдва – його використовують як прикрасу та оберіг.

Кутя – це головна страва Святвечора, яка символізує достаток, єдність родини та пам’ять про предків. За традицією, її готує старший чоловік у сім’ї. Напередодні вечері на стіл ставлять пусту тарілку та столове приладдя, вшановуючи пам’ять померлих.

Традиції на Святвечір

Перед вечерею запалюють свічку та читають молитву. Трапезу розпочинають із куті, яку куштують у порядку від найстаршого до наймолодшого члена родини.

Вставати зі столу без молитви і не загасивши свічку не можна. Зі столу після вечері їжу не прибирають, залишаючи її для померлих родичів.

Особливо цікава традиція для дітей: вони сідають під стіл і починають видавати звуки тварин – кукурікають, хрюкають чи мукають. У відповідь дорослі кидають їм дрібні гроші. Вважалося, що звуки, які імітують діти, вплинуть на добробут худоби: кукурікання обіцяє гарний приплід курей, мукання – молоко від корів.

Наприкінці вечері старший член родини задуває свічку. За народним віруванням, якщо дим від свічки йде до дверей, це вважали недобрим знаком, а якщо вгору – позитивним.

Інформатор бажає вам веселих свят!

Читати також: Кутя на Святвечір: рецепт та вартість інгредієнтів

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Телефонуйте за номером 096 989 60 87

Нагору