Вже за кілька годин прикарпатці зберуться на Святу вечерю, аби у сімейному колі помолитися, подякувати Богу за цей рік. Що робили наші предки у цей день — читайте далі.
Пише Інформатор Івано-Франківськ.
Наші предки любили зберігати тишу протягом дня: якщо говорили між собою, то тихенько. Про жодні сварки чи суперечки навіть не йшлося — всі приготування до Святої вечері мали проходити в гармонії один з одним.
Ґаздині готували на вечерю лише пісні страви. Це і кутя, і риба, і квасоля, і пампушки, і різні-різні види вареників.
До теми: 12 страв для Святої вечері: що клали на стіл наші предки
Ще однією із традицій прикарпатців було покласти монету в один із зліплених вареників. Кому попадався «грошовий», той у наступному році мав бути найбагатшим.
До появи першої зірки ніхто нічого не їв. І тільки із нею, як із символом очікування народження Христа, родина молилася і потім сідала за стіл.
Напередодні вечері господар вносив до хати дідух. Стіл застеляли сіном, у кутках клали зубчики часнику, бо вірили — він оберігає дім від злих сил. Зверху клали святкову скатертину, ставили і запалювали різдвяну свічку, що символізує божественне світло.
На вечері першою куштували кутю. Були родини, котрі мали чітко вибудувану послідовність: першим куштує найстарший і так до найменших членів родини. І тільки після цього наші предки їли інші страви.
У деяких родинах існувала традиція — класти ложки для тих, хто вже покинув цей світ, але спостерігає за своїми рідними з неба. Це немовби звʼязок, який не описати словами, але на ментальному рівні ти його завжди відчуваєш.
До теми: Різдвяна зоря над Прикарпаттям: де і коли її шукати в небі
Підписуйтесь на нас в Google новинах, щоб не пропустити головне.
Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.
Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com
Телефонуйте за номером 096 989 60 87
