Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

1 липня: День архітектури України. Відомі пам’ятки Франківська

Архітектура є важливою частиною історії та культури країни. Вона відзеркалює її цінності. Дата була створена в 1995 році указом президента України. 

Інформатор вирішив пригадати франківцям архітектурні пам’ятки та розповісти цікаву інформацію про них гостям Івано-Франківська.

Міська ратуша – символ Івано-Франківська

Кожне місто, яке отримувало магдебурзьке право, обов’язково мало міську ратушу, де знаходився магістрат. Івано-Франківськ був розвиненим містом, і доказом цього є ратуша. Щоправда, до нас дійшла уже перебудована споруда, автентична не збереглася. Тому будівля є відносно молодою і датується 1935 роком.

Нову ратушу (четверту за рахунком) звели поляки у стилі модерн, а точніше, конструктивізм, що не характерно для споруд такого типу. Знаходиться головна окраса міста за адресою: вулиця Галицька, 4а.

Колегіальний костел Діви Марії

Поряд знаходиться найгарніший художній музей Івано-Франківська. Він розташований у найстарішій будівлі міста.

Отже, комплекс будівлі був закладений у другій половині 17 століття засновником міста – Андрієм Потоцьким. Він домігся перетворення церкви на колегію. Храм виконаний у стилі бароко з елементами ренесансу. У підземеллі костелу наявні три крипти, одна з яких служила місцем поховання роду Потоцьких.

Бастіон

Бастіон – це фортечна галерея, яка збудована біля залишків старовинного муру Станіславського замку.

Фортеця була збудована у 1662 році на замовлення Андрія Потоцького. Архітектори бастіону вдало поєднали рештки оборонної споруди із новим комплексом, який виник у 2002 році.

Бастіон включає в себе терасу для прогулянок та галерею. А в самій галереї розташовані магазини сувенірів, одягу, парфумів, а також кафе, ресторан, галерея сучасного мистецтва “Арт на Мур”.

Стометрівка

Для того, щоб відчути місто, потрібно завітати на центральну вулицю. У Франківську це – вул. Незалежності, але її майже ніхто так не називає, у народі прижилася назва “Стометрівка” або ж “Сотка”.

Протяжність “Сотки” далеко не 100 метрів, а близько 500, існують різні теорії, чому саме таке найменування поширилося. Ця вулиця милує око гарною архітектурою. Тут відбуваються всі основні події міста.

Палац Потоцьких

Палац збудований Андрієм Потоцьким у другій половині 17 століття і був сімейним осередком роду.

Він є пам’яткою архітектури, але, на жаль, зараз перебуває у досить занедбаному стані, громадськість міста хоче добитися реставрації будівлі. Палац Потоцьких розташований на вулиці Шпитальній, 5.

Сквер Міцкевича

Гарним місцем перепочинку стане невеличкий сквер Міцкевича, який розташований на однойменній площі.

Тут знаходиться пам’ятник відомому польському поету Адаму Міцкевичу, він не бував у місті, але на честь нього у 1870-х роках виникла площа.  У сквері завжди акуратно насаджені квіти, проводяться різні культурні заходи, зокрема День вуличної музики.

Кафедральний собор Воскресіння

Це греко-католицького собору. У минулому єзуїтський костел, який збудований на кошти Вікторії Лещинської, дружини Йосипа Потоцького, але через аварійний стан його довелося розібрати.

І у 1752 році на цьому місці будується новий храм за проектом інженера Християна Дальке та архітектора Ю. Крашіцького. Костел спочатку був єзуїтським, але після поділу Польщі змінюється влада, і Австро-Угорщина забороняє діяльність цього ордену.

Так, у 1849 році храм стає греко-католицьким і отримує нову назву – собор Святого Воскресіння Христового. Церква споруджена у стилі австро-баварського бароко з елементу класицизму. Інтер’єр собору багатий і разом з тим витриманий, нема нічого зайвого, все продумано до дрібниць. Завітайте сюди і самі в цьому переконаєтеся.

Івано-Франківський національний медичний університет

Будівля заснована у 1945 р. як Станіславський державний медичний інститут. З 1992 р. — академія, з 27 листопада 2008 року — національний університет.

Належить до 200 найкращих вищих навчальних закладів України.

Івано-Франківськ – це класичне східноєвропейське місто. Обов’язково відвідайте ці пам’ятки архітектури та сфотографуйтеся біля них.

А щоб поринути у атмосферу міста, ми підготували для вас відеоролик пам’яток архітектури франківська,

Вадим Оксенчук

Нагору