Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

Без цензури. В Івано-Франківську з оркестром відкрили виставку фото і трофеїв “Десятки”

Сьогодні, 19 липня, в Івано-Франківську з оркестром відкрили виставку фото і трофеїв 10 Гірсько-Штурмової бригади “Війна очима гірського штурмовика”.

Інформатор відвідав виставку й рекомендує на неї завітати і вам.

Тут можна побачити світлини з фронту – їх всього 50 – та бойові трофеї прикарпатської “десятки”. На фото – те, що наші захисники бачать щодня. Що стало рутиною.

Експонати здобула “Десятка” під час бойових дій, деякі з них знайшли в техніці чи формі загиблих росіян: документи, спалена зброя, уламки ракет, безпілотників, боєприпасів.

“Спільно з фондом бригади вирішили зробити виставку фото та експонатів у мирних містах заходу України – Франківську, Львові, Чернівцях, щоб нагадати людям про те, що війна не закінчилася. Хлопці щодня захищають наші землі, аби росіяни не пішли далі”, – каже пресофіцер бригади Микита Шандиба.

Він не професійний фотограф – це хобі, яке переросло в посаду. У бригаді з 2018 року.

Волонтерка фонду підтримки 10 Гірсько-Штурмової бригади Мар’яна Мацьків каже, виставка унікальна тим, що всі трофеї виставляються вперше. А щодо допомоги, то фонд передав “десятці” 90 позашляховиків від початку війни.

“Наші волонтери понад 30 разів їхали на передову. Передали амуніцію, спорядження, оптико-технічні засоби, квадрокоптери, тепловізори. Працюємо над закупівлею безпілотного авіаційного комплексу “Валькірія”. Зараз є велика потреба у простих речах – комплекти форми, білизна, шкарпетки – це все фонд скуповував. Хочемо полегшити службу нашим “Едельвейсам“, – зауважує вона.

Військовослужбовиця Ольга служить у “десятці” п’ятий рік. Вона підтримує морально-психологійний стан бійців.

“Це важливий і потрібний захід, бо люди, які знаходиться на більш-менш мирній землі, повинні розуміти, що відбувається там. Кожен українець за можливістю повинен допомагати нашим хлопцям. Таким чином ми показуємо, що в Україні йде війна. Ці світлини – фотодоказ або ж фотозвіт тих подій, що відбуваються. Трофеї – це теж докази, важливі для дітей та історії”, – поділилася вона.

Офіційне відкриття відбулося під виступ оркестру “Десятки”. Мета виставки – благодійна, аби зібрати кошти для “Едельвейсів”. Організатори придумали невеличку атракцію – можна потоптатися по формі окупанта. Дрібниця, але приємно. Опісля перемоги експонати залишаться в музеї бригади.

Виставку можна відвідати впродовж тижня, а далі вона поїде в Коломию.

Читайте також: Генератор на передову і не тільки: що цього разу відправили з Івано-Франківська на фронт.

Софія Сіренко

Нагору