Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

Чи безпечно дотримуватися дієти: поради експерта

Буває, в житті наступає той переломний момент, коли потрібно трішки “скинути”. Але як правильно це зробити та чи можна зловживати цим? Сьогодні ми розповімо вам усі секрети безпечної дієти.

Інформатор поспілкувався з професійним дієтологом Віталієм Коротичем. Також він дипломований спеціаліст в галузі фізичної культури та спорту, більше одинадцяти років працює персональним тренером та є майстром спорту з паверліфтингу.

Коли дієта небезпечна для здоров’я?

“Тоді, коли людина неправильно підібрала собі дієту. Воне не враховує відповідну кількість макронутрієнтів (білків, жирів та вуглеводів), яка є необхідна для кожної людини. Таке можна часто спостерігати, колю люди сідають на різноманітні монодієти, детоксдієти. Як правило, у цих дієтах іде порушення балансу оцих макронутрієнтів. Також дієта може бути небезпечна, коли іде різка зміна щоденного калоражу. Це може призвести до негативних наслідків, як от гормональний збій”.

Чи можуть відбуватися гормональні зміни на дієті?

“Часто так трапляється, що неправильно підібрана дієта призводить до гормональних збоїв в організмі. Можна також спостерігати певні ендокринні захворювання, які полягають у зміні рівня гормонів. Ну і ще одна причина, коли люди не правильно вимірюють кількість жирів, білків та вуглеводів”.

Віталій додав, що гормональні збої дуже часто відбуваються на без жирових дієтах, коли не враховується відповідна кількість жирів у щоденному раціоні.

Чи є суворі дієти небезпечні? Якщо так, то чому?

“Такі дієти можливі тільки під наглядом кваліфікованого спеціаліста. Методи цієї дієти суворі, тому на неї слід сідати тільки під наглядом. А для загальної більшості людей – достатньо буде збалансоване харчування. А суворі дієте в цьому випадку – є абсолютно недоречні”. 

Що таке лікувальна дієта?

“Дієтологом повинна бути людина з відповідною освітою. Це або лікар-терапевт, або лікар-гастроентеролог, і вони призначають своїм пацієнтам лікувальні дієти. Основне завдання лікувальних дієт – це пришвидшити одужання пацієнта”.

“Але в більшості випадків людям, які є здоровими, достатньо просто розробити такий план харчування, який був би збалансованим, куди входив би увесь необхідний склад макро- та мікронутрієнтів. Такий план харчування вам може скласти дієтолог без фахової освіти, або ваш персональний тренер. Але це тільки в тих випадках, якщо здорова людина, в інших – коли потрібна лікувальна дієта – вам потрібно звертатися до кваліфікованого спеціаліста”.

До яких хронічних хвороб може призвести дієта?

“Тема здорового способу життя – досить популярна і актуальна. Дуже легко натрапити на різноманітні організації, які вам пропонують величезну кількість біологічно активних добавок для того, аби ви краще себе почували. Як правило, ці добавки не несуть якогось ефекту та результату”.

Основне, що потрібно пам’ятати щодо здорового способу життя:

  • У вас повинна бути помірна фізична активність.
  • Ви повинні приділяти достатньо часу на сон.
  • Ви повинні слідкувати за тим, що ви їсте: раціон повинен бути різноманітним та збалансованим.

Читайте також: Як ставляться франківців до нездорової їжі.

Інформатор бажає вам бути у гармонії зі своїм тілом.

Нагору