Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

Дитина має проблеми з навчанням — віддайте її на шахи. Чим корисна ця давня гра?

Шахи — настільна гра, яка поєднує в собі спорт, мистецтво та науку. Її інтелектуальна користь величезна, особливо в сучасних реаліях.

Пише Інформатор.

Почати грати в шахи можна в будь-якому віці. Для цього не потрібно жодних навичок, оскільки всього можуть навчити кваліфіковані тренери. У цій сфері головне бажання розвиватися та не боятися робити помилок.

Інформатор дізнався про користь гри в Заслуженого тренера України, майстра ФІДЕ, голови правління громадської організації “Федерація шахів м. Івано-Франківська” і тренера-викладача Івано-Франківської дитячо-юнацької спортивної школи №3 Ігоря Кобилянського. 

  • З якого віку варто давати дітей на шахи?

– Є різні діти. У мене навіть займається хлопчик 4 років. Хтось пробує і розуміє, що дитині ще зарано. Це все індивідуально. Але почати грати можна в будь-якому віці.

  • Яка користь від гри в шахи?

-Для літніх людей це дуже хороша профілактика від різних хвороб. Наприклад, від хвороби Альцгеймера, втрати пам’яті чи інших захворювань, пов’язаних з роботою мозку в старшому віці. За деякими дослідженнями, люди, які грають в шахи, живуть на 7-8 років більше, ніж ті, які не грають.

Для дітей — це хороший інструмент для розвитку інтелектуальних здібностей, соціалізації, вмінь приймати рішення і навчитися ризикувати в сучасному світі. Шахи привчають бути дисциплінованими, відповідальними. Це чи не єдиний вид спорту, де спортсмен протягом поєдинку бореться сам, без жодної допомоги.

До прикладу, у футболі гравця можна замінити, щось підказати йому. Боксер 3 хвилини б’ється самостійно, а далі має хвилину перерви, щоб отримати настанови від тренера. У шахах спортсмен, навіть 4-річний, має все робити сам. До партії чи після неї можна допомогти, але під час — ні. Це дуже добре, адже розвиває відповідальність. Рішення дитина приймає сама і за них отримує результат.

Шахи також розвивають пам’ять, логічне мислення. Батьки неодноразово казали, що діти, які займаються цією грою, отримують кращі результати в точних науках. Передусім в математиці. Також у фізиці та хімії.

Шахи розвивають об’єктивну оцінку ситуації, яка складається на шахівниці, а потім і в справжньому житті. Шахіст вчиться прогнозувати події, намагається аналізувати розвиток гри і передбачати різні сценарії від найгіршого до найкращого. Це також важливе вміння в житті.

Також це гарний спосіб розвинути критичне мислення. Хороший шахіст завжди аналізує свої дії, знаходить сильні і слабкі сторони своєї гри і старається виправити помилки в наступній партії. Хто це робить успішно, той швидше рухається та досягає успіхів. У житті це теж важливо: не залишатися на місці, бути гнучким у мисленні, вміти визнавати свої помилки і виправляти їх.

  • Чого можна досягнути в шахах?

-Щодо спортивних цілей, то спочатку — це перемоги в чемпіонатах в області, участь у чемпіонатах України та боротьба за медалі. Наша область не передова у шахах, але маємо певні успіхи – неодноразові чемпіони.

Далі – чемпіонат Європи, світу, але мету там перемогти ставлять собі небагато учасників.

Отримати можна також розряди та звання. Щодо розрядів, то найвищий з них — кандидат у Майстри спорту. Хто хоче більшого, той прагне отримати міжнародні звання. Найвище — Міжнародний гросмейстер. В Івано-Франківській області є 2 шахісти, які мають таке звання.

За кордоном дещо інша мета гри в шахи. Там вони популярніші, ніж у нас. У таких країнах, як Франція, Німеччина, Велика Британія, — шахи розцінюють як хороший інструмент для розвитку інтелектуальних здібностей. Шахи впроваджені в шкільну програму, тому там їх грають майже всі.

У нас схоже пробують зробити у Львові та в Житомирі. В Івано-Франківську також розроблена програма розвитку шахів на 10 років з 2022 до 2032 року. У ній запропоновані цікаві речі, яких поки нема ніде в Україні. Плануємо відкрити шахові осередки та клуби при кожному ліцеї. На кожен рік по плану є 5 ліцеїв, для яких влада виділяє кошти, купує шаховий інвентар. Можуть також виділити невелике приміщення.

За кордоном шахи вважаються додатком для навчання і розвитку дитини, а в нас гра часто стає спортивним досягненням.

  • Проводите зараз шахові турніри?

-Мали заплановані турніри ще в березні, але не було місця для їх проведення. Потім в нашої громадської організації “Федерація шахів м. Івано-Франківська” з’явився помічник і меценат, який надав приміщення з укриттям. Там щотижня проводимо турніри.

На початку травня організовували тільки дитячі турніри 2 рази на тиждень. Тепер щонеділі грають і дорослі. У середу провели турнір до Дня шахів, де грали троє ветеранів і дев’ятеро дітей. Був такий обмін досвідом, де 4-річний наймолодший учасник грав проти 77-річного.

У турнірах грають мешканці Івано-Франківська, хоча якось приїжджали з Коломиї, Калуша. Також участь у турнірах беруть переселенці — діти з Харкова, Києва, Маріуполя, Херсона, Полтавської області.

  • Скільки дітей зараз ходить до вас на шахи?

– Переважно 5-6 дітей. Багато вихованців виїхали за кордон. Хтось поїхав до родичів, хтось — у табір. Набір до дитячо-юнацької спортивної школи №3 проводимо цілий рік. Нікому не відмовляємо, беремо всіх. Далі батьки з дітьми самі вирішують, підходить їм чи ні.

Заняття безкоштовні. Наразі є дві групи. В одній з них займаються шахісти першого розряду і кандидати в Майстри спорту — їх шестеро. Є група для початківців.

Заняття проходять в різних місцях, є 4 тренери. Тож можна обрати собі зручну локацію та прийти на заняття.

Інформатор радить спробувати гру в шахи, адже це чудовий спосіб розвинути свої здібності, навчитися критичному мисленню та аналізу подій, що дуже важливо для повсякденного життя кожного з нас.

Анастасія Стецькович

Нагору