Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

Як прикарпатцю Валентину Прокоф’єву вдалося стати чемпіоном з блискавичних шахів

Нещодавно прикарпатський школяр Валентин Прокоф’єв виборов золото на чемпіонаті Європи серед юнаків до 16 років з блискавичної гри в шахи. Як йому це вдалося?

Про це розпитав Інформатор.

Валентин навчається в 11 класі Калуського ліцею імені Дмитра Бахматюка. Шахами займається 10 років, він майстер спорту України. А ще цього року хлопець зайняв друге місце за третьому етапі олімпіади з географії та третє місце на другому етапі олімпіади з хімії. Окрім шахів, захоплюється футболом, тенісом, плаванням.

“До мене на останньому році навчання в дитсадку підійшла вчителька, яка популяризувала шахи. Вона проводила для нас кожного тижня заняття. Мені це дуже подобалося, оскільки було чимось новим, нестандартним для дитячого садка. Вкінці року провели турнір. Це мене захопило, тож я вирішив, що повинен залишитися в шахах”, – розповідає Валентин про те, як відкрив для себе цю гру.

Спортсмен здобув перемогу з блискавичної гри в шахи. На партію в цьому виді дається обмежений контроль часу – 3 хв. На кожен хід додається дві секунди. Партія триває 10 – 15 хв, пояснює Валентин. Тут слід мислити дуже швидко – інакше вам не перемогти.

Чемпіонату Європи передував командний чемпіонат Європи серед юнаків до 18 років, особистий чемпіонат Європи з рапіду. На останньому, каже Валентин, дуже переживав. Йому не вдалося там вибороти призове місце. Однак хлопець зібрався – і здобув золото у блискавичних шахах.

Тренерами хлопця були Галина Шевчук, без неї юнак не грав би в шахи, Аттіла Крістофорі та Всеволод Ритенко. Зараз його головним тренером є Валерій Гриньов.

“Шахи – складний вид спорту, бо це не тільки розумова гра, ви повинні мати величезну фізичну підготовку. У класичних шахах шахіст грає партію 5 год. Іноді таких партій дві в день. Відбувається навантаження і на тіло, а не тільки на розум. Також шахіст не має мати шкідливих звичок – це буде заважати. А ще у нього повинні бути витримка й мотивація”, – каже Валентин.

Аби здобути перемогу, треба вміти відкидати переживання і йти до мети. І ризикувати, коли це тобі допоможе, вважає спортсмен.

До закінчення школи хлопець хоче стати міжнародним майстром. Сподіваємося, у нього все вийде!

Читайте також: Дитина має проблеми з навчанням — віддайте її на шахи. Чим корисна ця давня гра?

Софія Сіренко

Нагору