Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

Франко у Франківську: як пов’язаний письменник та наше місто | екскурсія в музеї

Франик, Франківськ, місто Франкове — мешканці Івано-Франківська по-різному називають своє місто, проте однаково його люблять. Та чи всі знають про постать письменника, ім’я якого носить наше місто? Про це ми дізналися в кімнаті-музеї Івана Франка.

Пише Інформатор.

Завідувачка краєзнавчої міської бібліотеки і кімнати-музею Івана Франка Анна Паркулаб розповіла, що музей був створений в 2016 році на 160-річницю святкування від дня народження громадського діяча і 100-річчя з його дня смерті.

З того часу виникло питання, що розповідати людям, адже інформації про Франка в інтернет-джерелах та книжках досить багато. Тож вирішили обрати цікаві факти про митця та його стосунок до нашого міста, та чому все ж місто має назву Івано-Франківськ.

“9 листопада 1962 року наше місто було перейменоване зі Станіслав на Івано-Франківськ. Тож краєзнавці та франкознавці не могли оминути увагою цю подію та почали збирати матеріали до музею. Історик Богдан Гаврилюк, який є ініціатором створення кімнати-музею, надав свої матеріали для вітрин, серед яких і дисертація краєзнавця. Тепер із зібраних видань відвідувачам розповідають про життя та постать Івана Франка”, — поділилася Анна Паркулаб.

В Івано-Франківську налічують більше 20 адрес, де перебував Франко. Як зазначила завідувачка, письменник хотів жити в нашому місті, одружитися та створити сім’ю зі своєю коханою Юзефою Дзвонковською. Дівчина була польського роду та жила на вулиці Островського в мікрорайоні Майзлі. Проте, як стверджують офіційні джерела, Юзефа померла від сухот (туберкульозу). Інші ж дослідники вказують, що матір дівчини раніше написала лист Франку, де сказала, що ті не можуть бути разом. Адже Юзефа — шляхетного роду, а Франко  —ні. Тож Франко так і не став мешканцем міста. Тим не менш, в Івано-Франківську залишилося багато пам’яток, пов’язаних з митцем.

Серед них: будинок на вулиці Січових Стрільців, 24, який раніше був будинком Руської бесіди та просвітницьким осередком, бібліотека медичного університету, де Франко читав твори Шевченка вечорами. Також громадський діяч разом з Михайлом Павликом провели перші збори радикальної партії в 1892 році. Відбулося це в приміщенні на Низовій, 5, де розташовується найстаріша лазня в Україні.

Це лише невелика частина будівель, де побував Франко. Більше вам розкажуть вже безпосередньо в музеї. До слова, зараз досі ведуться дискусії чи варто перейменовувати Івано-Франківськ. Відомий краєзнавець Михайло Головатий говорив, що після проголошення незалежності України, така думка існувала, і він би сам хотів тоді перейменування. Проте зараз, після 2000-х років, назву міста краще залишити.

У зв’язку з вторгненням рф на територію України, в Івано-Франківську збільшилася кількість переселенців, яким цікава історія міста, його назви, особистості Івана Франка та багато іншого, тож вони також відвідують музей. Найбільше до музею приходили в літній період, за сезон нарахували близько 500 людей.

“Приходять люди, які запевняють, що знають про Франка все. Тоді я їм кажу, що навіть відомі франкознавці постійно відкривають для себе щось нове, тому знати все точно не можуть. Переселенцям також цікаві слова Франка, який каже, що ми маємо почувати себе українцями. Не русинами, галичанами чи іншими, а українцями. Має бути об’єднана нація, про що письменник сказав ще в 20 столітті. І хоча вже 21 століття, проблема й досі залишається актуальною”, — каже Анна Паркулаб.

Цьогоріч місто святкуватиме 60-річницю з року перейменування, тож радимо вам відвідати музей-кімнату Івана Франка на вулиці Гетьмана Мазепи, 1.

Графік роботи:

З понеділка до четверга, субота: 10:00 – 18:00

Неділя: 09:00-17:00

П’ятниця – вихідний

Вхід у музей безкоштовний.

Читайте також: 6000 експонатів за 50 років | чим цікавий один з косівських музеїв

 

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

 

 

 

Нагору