Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

Від покоління до покоління: у Франківську виставка ліжників

В Івано-Франківському краєзнавчому музеї сьогодні, 29 листопада, презентували теплу виставку – “Гуцульське ліжникарство: традиції поколінь”. Експонуються справжні шедеври косівських майстринь – Ганни Шкрібляк та Наталії Кіщук.

Інформатор теж відвідав захід.

Ця виставка справді тепла, бо дає віру в те, що все буде добре. Ми зберігаємо традиції і передаємо з покоління в покоління.

На виставці експоновано близько 40 ліжників двох майстринь з Яворова, що на Косівщині. Одразу кидається в око стиль двох майстринь – старшої та молодшої.

80-річна Ганна Шкрібляк із династії Шкрібляків – вона онука відомого різьбяра Миколи Шкрібляка. Займається ліжникарством з дитинства. Наталія Кіщук – теж. Вона – членкиня Національної спілки майстрів народного мистецтва України. Працює вчителькою математики.

Майстриня-ліжникарка Наталія Кіщук каже, у ліжниках переплітаються давні узори з сучасними. Майстри часто додають щось своє.

“Спершу гуцульські ліжники були чорно-білими, а потім кольоровими. Зараз тчемо різні – кому які подобаються. Більш стримані легше вписати в інтер’єр. Окрім того, вони натуральні, їх легше зробити, ніж кольорові”, – каже майстриня.

Скільки вартує ліжник – сказати важко. На це впливають сучасні реалії, зауважує пані Наталія.

На майстрині – ліжникове вбрання. Як воно виглядає, на фото:

Такий жилет робити важче. Але в ньому завжди тепло.

Виставка триватиме до кінця грудня.

До теми: Майстер із Косова Юрій Порох отримав премію імені Катерини Білокур.

 

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Нагору