Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

“Така ж реальність, як і все інше”: як минули Містичні читання 2022

2-3 грудня в Івано-Франківську вдруге провели антифестиваль “Містичні читання”. Цьогоріч у ньому брали участь лише франківські митці. Під час заходу також збирали кошти на потреби Збройних Сил.

Інформатор відвідав антифестиваль і ділиться побаченим із вами.

Про концепцію антифестивалю ми розпитали його співорганізаторку, Людмилу Лінник. Вона розповіла, що ідея перших Містичних читань виникла як франківська альтернатива Геловіну, згодом переросла в фестиваль міських культур “Межа”, а цьогоріч через війну й нульовий бюджет реалізувалась як затишний антифестиваль у приміщенні краєзнавчого музею. Особисто для пані Людмили найбільшою містикою є Бог, а мету заходу вона вбачає в популяризації української містики й мітології.

Програму першого дня відкрив струнний ансамбль “Quattro Corde” Івано-Франківської обласної філармонії імені Іри Маланюк, а згодом солістки Оксана Кречко та Ольга Банашек представили фрагмент програми “Містика Василя Барвінського”.

Також гості антифестивалю побачили уривок із містичного перформансу “ВЕРТЕП” від театральної майстерні Ігоря Захарчука “ЖивБувПес”.

Літературна частина першого дня була представлена дискусією “Від реалізму до містики” за участі Ольги Деркачової, Володимира Єшкілєва й Мирослава Кошика. Зокрема йшлось про те, що містика це така ж реальність, як і все інше, адже до Декарта й Канта ніхто не розділяв ці поняття. Зачепили також тему соцреалізму й фантастики, яка була фактично містичним жанром, але в радянських умовах. Ольга Деркачова зазначила, що наразі в українському літературознавстві немає оглядачів, які б займались інтерпретацією містичних творів, кількість яких неабияк зросла за останні роки.

Окрім дискусії, свою поезію читали учасники літературної студії “Перлина”.

Другий день був не менш насиченим: із музичними номерами виступали учасниці проєкту “Етноформація”, студенти Івано-Франківського Фахового музичного коледжу ім. Дениса Січинського й тріо бандуристок Івано-Франківської обласної філармонії ім. Іри Маланюк.

Актори Івано-Франківського академічного обласного театру ляльок імені Марійки Підгірянки показали фрагмент вистави “Цахес”, а казкарка Уляна Маляр виступила як оповідачка проєкту “MavkaПерформанс” від команди “ART ПерсонА”.

Що ж із літературною програмою? Другого дня вона була вельми різноманітною: відбулась ще одна дискусія із Ольгою Деркачовою й Володимиром Єшкілєвим, “Містика часів війни”, Людмила Лінник зачитала поезію Русани Гордієнко, а письменники Ігор Антонюк і Вікторія Біла поділились уривками з власної прози. Також гості мали нагоду послухати поезії Богдана Кирсти, Герди Соняш, Анни Януш під гітарний акомпанемент.

Читайте також: Kalush Orchestra & KOZAK SIROMAHA випустили новий хіт

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Нагору