Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

Бандера-мерч: як провідник ОУН став брендом

Найбільший виклик у моєму житті бути символом руху. Взірцем бути найтяжче”, — писав Степан Бандера і додавав, що не хоче бути репрезентатом за склом. У такому разі він може бути спокійним: українці згадують його значно частіше ніж раз на рік, у день його народження. 

Інформатор розповідає, що можна придбати під брендом Бандери й чому сьогодні “бандерівець” — означення не тільки для тих, хто сповідує ідеї націоналізму.

Вічно живий

Так (певно за комуністичною аналогією) про Степана Андрійовича думають росіяни. Якщо на початку повномасштабної війни в їхніх соцмережах ходили лише чутки про бандерівців, які тут тільки тим і займаються, що катують російськомовних, то після того як лідер Чечні Кадиров призначив винагороду за голову Бандери, звістки про війну в каналах ворога подекуди перетворилися на хроніку з фантастичного кіно.

Українців неабияк повеселило те, як росіяни вирішили воювати з мертвим провідником. Бандера став чи не найпотужнішим символом української ідентичності, а бандерівцями себе стали звати навіть ті, хто до 24 лютого не вважав себе націоналістом.

Бандера-смузі

Старий рецепт коктейлів Молотова отримав нову назву, “Бандера-смузі”. Наприкінці лютого українці вчили рецепт запальної суміші, а пізніше вона теж стала одним із символів нинішньої війни. “Мені тринадцятий минало, я пас ягнята за селом, мішав у лузі Бандера-смузі“, — так співає у треку “русніпи” виконавець Хейтспіч.

Бандерівський мерч

Сьогодні на одному з найбільших онлайн-маркетплейсів України, Prom.ua, за запитом “Бандера” знаходяться сотні й тисячі товарів. Найбільше тут чохлів для телефона з портретом Провідника, 7888 позицій. Тут і портрети, й вже згадані Бандера-смузі.

Є й футболки, й шеврони з відомими рядками “Батько наш Бандера, Україна — мати”.

Один із брендів випустив гель для душу “Бандера-смузі”.

У розділі Google Покупки теж чимало товарів. Вже згадані футболки, а також шкарпетки, чашки, об’ємний картонний пазл…

Є навіть ось така подушка-дакімакура. Зазвичай на них зображують персонажів з аніме, а ось тут продають версію із Бандерою-супергероєм.

Читайте також: Мер, мурал, МП: найгучніші скандали Франківська за рік

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Нагору