Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

Що читала редакція “Інформатора” у 2022

Кілька днів тому наша редакція ділилася з вами своїми улюбленими святковими фільмами. Сьогодні ж продовжуємо добру традицію рубрики про книгу на вихідні. 

Інформатор розповідає, що читала наша команда в 2022 році.

“Українська демонологія” (Софія, редакторка)

Книжковим відкриттям цього року для мене стала книга “Українська демонологія” видавництва “Стилет і Стилос”. Тут уривки з праць культових, я б навіть сказала, українських фольклористів: “Світогляд українського народу” Івана Нечуя-Левицького, “Чаклунство, документи, процеси, дослідження” історика, етнографа Володимира Антоновича та “Нарис української міфології” фольклориста, етнографа, перекладача Володимира Гнатюка. Якщо ви хочете вивчати фольклор, рекомендую починати саме з цієї книги.

Багато у книзі про демонологічних істот – мавок, русалок, домовиків, песиголовців, вовкулак та інших персонажів. А це, погодьтеся, цікаво. Та й часто цих персонажів “юзають” у популярній культурі. Важливо знати про витоки. Ілюстрації Тетяни Панової дуже вдало доповнюють текст. У їх створенні використали матеріали проєкту “Carpatian cult”.

“Коли ти поруч”, Світлана Талан (Настя, журналістка)

Це історія про дівчину Дашу, яка хотіла врятувати життя постраждалим від аварії, але під загрозу поставила своє життя. Під час надання допомоги, дівчина заразилася ВІЛ-інфекцією. Від неї відвернулися рідні, друзі та кохана людина. Але все, що не стається, – стається на краще. В житті героїні з‘являються нові люди, справжні і щирі, а доля зводить Дашу з Сергієм. Він кохає дівчину, незважаючи ні на що. І нехай їхня історія тривала недовго, але для Даші вона стала набагато ціннішою, ніж були всі періоди до цього.

Це книга про життя ВІЛ-інфікованих, ставлення до таких людей в суспільстві, книга про дружбу, кохання, зраду та надію. Історія, яка отримала відзнаку від “Коронації слова”.

“Дюна”, Френк Герберт (Артем, журналіст)

Цього року я познайомився з фільмом «Дюна». Порівняно з усіма картинами про фантастику, це був перший мій фільм з відкритим і трошки трагічним фіналом. А потім я вирішив прочитати книгу (бо фільм написаний за нею).

Скажу так, книга зовсім по-іншому розкрилася в моїй уяві. Фільм показав історію не настільки глибоко, а в книзі слова перетворювалися в ті фантастичні картинки. Усім раджу прочитати книгу, а потім йти на фільм. Вам буде з чим порівняти.

“Перст провидіння”, Агата Крісті (Валя, SMM-менеджерка)

Книга, яка мене надихає та спонукає рухатись далі. Адже тут історія дуже заплутана.

Взагалі люблю детективи, особливо Агату Крісті. Її книги змушують прокинутись мій мозок.

“Місячна дитина”, Алістер Кровлі (Юлія, журналіст)

Цей роман неординарний, як і його автор, тож перед прочитанням варто хоч одним оком глянути на біографію самого Кровлі. Звісно ж, читати “Місячну дитину” можна й без попередньої підготовки. Це містичний роман, у центрі якого два зіткнення — добра й зла, а також магічного й повсякденного. Головна героїня, Ліза ла Джуфрія, стає частиною великого експерименту, на який наважився молодий і амбітний маг Сіріл Ґрей. Сюжет роману — підготовка до дійства, сама дія й розв’язка, яку, як і фінал експерименту, складно передбачити в усіх аспектах. Проте гарантую, вона не залишить вас байдужими.

На мить все ж повернусь до слів про біографію Алістера Кровлі. Читати роман буде значно цікавіше, якщо знати, що практично кожен персонаж має реального прототипа з життя автора.

Читайте також: Кіно для різдвяного настрою: фаворити редакції

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Нагору