Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

Огляд вистави “Коляда та й плєс … ізпрежди віка…” від Франківського драмтеатру

Традиції, звичаї, пісні, обряди, молитва українців… Як це було ізпрежди віка? 

Відповіді на ці питання Інформатор отримав у Івано-Франківському національному академічному обласному українському музично-драматичному театрі імені Івана Франка після перегляду дійства “Коляда та й плєс … ізпрежди віка…”. Ми лишилися під враженням після перегляду.

Сама ідея дійства полягає у тому, аби показати наші традиції. Колядою прославляють Христа, вона дає людям силу.

Вистава почалася з пісні “Ой як же було ізпрежди віка”. Актори постали на сцені, яка оберталася. Вони були тими колядниками, які колядують на Гуцульщині.

Олексій Гнатковський постав в залі у ролі оповідача. Протягом усієї вистави він органічно взаємодіяв з глядачами, ніби був провідником між тим, що відбувається на сцені і залом. Цей тандем дав дійству окремі барви, завдяки яким зал і актори мов доповнювали одне одного.

І поки глядачі уважно слухали розповіді оповідача, на сцені це все відтворювалося наживо.

Проте, на нашу думку, найціннішим стала глибина вистави. На столі гуцульської родини, яка збиралася святкувати святвечір, було 12 страв. Оповідач розповідав, чому саме така кількість страв мала бути на столі. Ґазда розпалює ватру (вогнище) кресанями чи обв’язує ворічкою (ниткою) декілька разів стіл – оповідач коментує, чому так мало робитися. До речі, ви знали про те, що першою на Різдво їсть худоба? У виставі про це розповіли. І традиція така, що з усіх страв господарі відсипали трошки у миску, яку потім відносили до худоби. А ще сказали про те, що Ґазда має обійти хату й обсипати кожен кут маком. Бо вважається, що мак відганяє усю нечисту силу.

Окрасою дійства стали колядники і їх колядки. Зал наче перенісся на Гуцульщину, одразу всі дістали телефони і почали знімати. Бо коляда – то те, що дарує незабутні емоції.

Окрім Гуцульщини, у виставі не змогли не згадати й про те, що роблять в цей період на Великій Україні, як сказав оповідач.

На сцені показали вертеп, який є одним з найстаріших у нашій країні і зберігся майже без змін. Мова йде про Ґалаґанівський вертеп.

Як розповів оповідач, цей вертеп водили бурсаки й семінаристи з 17 століття. У них було завдання просвітлювати людей. Студенти потрапили до Полтави, де проживали ґалаґани. Їх вважали українською інтелігенцією. Студенти познайомилися з традиціями ґалаґанів і настільки ними захопилися, що їх дійство перейняли собі.

Головними персонажами Ґалаґанівського вертепу є ляльки. Вони й були показані на сцені Франківського драмтеатру.

Завершилося дійство так, як і починалося – піснею “Ой як же було ізпрежди віка”.

Знаєте, коляда – це один із найяскравіших символів нашого народу. Це те, що різнить нас і заявляє про нас на весь світ. Те, як колядують у нашій області, не колядують ніде більше. Так, як колядує Україна, не колядує ніхто!

Інформатор радить усім бажаючим відвідати цю виставу, аби відчути наші українські традиції і побачити їх на власні очі.

До теми: 29 вистав, 6 прем’єр. Франківський драмтеатр оприлюднив репертуар на лютий.

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Нагору