Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

Де в Івано-Франківську колись варили пиво | історія пам’яток в центрі міста

На вулиці Любомира Гузара (колишня Новгородська) розташовуються одразу дві споруди промислової архітектури. В одній з них був варний цех пива, в іншій — солодовий.

Розповідає Інформатор.

Варний цех можна знайти за адресою: Любомира Гузара, 28. Там триває реставрація будівлі, спорудженої ще в 1767 році. Тож поки вона огороджена парканом.

Ось така виглядала споруда раніше:

Це була мурована одноповерхова прямокутна будівля в стилі бароко, на головному фасаді були три витягнутих напівциркульних вікна. Там же викладена дата “1767”. В 1971 році після ремонту в приміщенні колишнього варного цеху розташовувалася заводська котельня.

Навпроти цієї будівлі через дорогу в будинку №49 був солодовий цех. Зараз там можна побачити кафе “Royal Burger”. Будівля також датована 1767 роком, однак це не відповідає дійсності. Цех був збудований приблизно між 1848 і 1857 роками.

Стиль споруди — класичний, зведена з цегли, майже прямокутна з одним заокругленим рогом, налічує 2 поверхи. Пивоварний завод в середині 19 століття був значним підприємством, де працювало 40 робітнків, які згодом започаткували страйковий рух. У часи СРСР тут випускали пиво “Жигулівське”, “Гуцульське”, “Ячмінний колос” та “російське” пляшкове і бочкове.

Підприємство припинило свою роботу в 90-роках. Зараз на фасаді солодового цеху висить табличка “Пам’ятка архітектури. Охороняється державою. Пошкодження карається Законом”.

Текст написаний за матеріалами Михайла Головатого

Читайте також: Локомотив у Привокзальному сквері: коротка історія пам’ятника

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Нагору