Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

Як виростити мікрозелень вдома | поради з власного досвіду

Мікрозелень стає все більш популярною, її додають у салати, смузі, закуски. Вона не тільки прикрашає страву і додає нових ноток смаку, але й корисна – містить мікро- та макроелементи та вітаміни, яких немає в інших овочах. А ще мікрозелень можна виростити самому.

Інформатор спробував вирощувати мікрозелень сам. І ось що вийшло.

Ми вирішили придбати два набори мікрозелені у двох різних виробників. Їхня вартість – 170 грн та 219 грн. Замовлення робили на сайтах. Уважно читайте опис, що входить у набір. Так, у дешевшому було насіння шести культур – броколі, гірчиця, горох, капуста фіолетова, редис, соняшник, шість контейнерів та килимків, інструкція. Кришок, які потім нам знадобляться, нема. Вміст дорожчого набору: три контейнери з кришками, шість килимків, інструкція, насіння – кольрабі, редис червоний, сочевиця, рукола, крес-салат, гірчиця. Тож контейнери ми докупили.

Перед вирощування слід уважно прочитати інструкцію. Одна порція насіння – це один посів і, відповідно, один урожай.

Спершу ми, як і написано в інструкції, намочили дрібне насіння на 30 хв (редис, капуста, дайкон, броколі), велике (сочевиця, соняшник, горох) – 6 год. Руколу, крес-салат, базилік зволожувати не потрібно. Змочувати слід у воді кімнатної температури.

Далі лляний килимок треба добре змочити водою. Запам’ятайте, що мікрозелень любить багато води. Насіння слід рівномірно розподілити по всьому килимку. Ми так і зробили, і ось насіння уже на підвіконні. Нюанс, його треба накрити кришкою чи харчовою плівкою і поставити у місце, де немає прямих сонячних променів.

Аби не заплутатися, на контейнери ми наліпили наліпки.

Далі ми повторили процедуру з горохом і стали “сіяти” мікрогрін з іншого набору за тими ж правилами.

Контейнери ми провітрювали двічі на день – піднімали кришки. Важливо постійно зволожувати килимок і знизу, і зверху за допомогою пульверизатора. Якщо цього не робити насіння не проросте і засохне.

За три дні проросли перші паростки – редис, крес-салат, тож ми їх виставили на світло. Тепер рослини можна обприскувати лише з пульверизатора, лити воду не можна, бо це нашкодить рослині.

Далі ми стали доглядати за іншими рослинами.

Перший урожай ми зібрали уже за тиждень. І так, далеко не все так гарно проросло, якби нам хотілося.

Найповільніше ростуть горох і соняшник. Урожай з них ми зібрали ще через тиждень.

У наступному матеріалі ми розкажемо, куди можна додавати мікрогрін.

Про користь мікрозелені ми писали ТУТ. А скільки вона вартує в Івано-Франківську можна дізнатися в цій статті.

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Нагору