Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

Війна і тил: з якими викликами може зіштовхнутися Франківська громада і як їх подолати

Сьогодні, 10 травня, в рамках медичного форуму, що проходить в Івано-Франківську, відбулося обговорення викликів, з якими можуть зіштовхнутися військові та переселенці на Прикарпатті.

Розповідає Інформатор.

Зокрема, про виклики в медичній сфері розповіла лікарка-травматолог клініки “БРАСС” Оксана Мироненко. Медикиня зазначає, що вона оперує військових кожного дня, але далі на них чекає реабілітація.

“Той час, який відведений, відповідно до НСЗУ, — його недостатньо. Часто для реабілітації військових треба 5-6 місяців. Тому після операції телефоную в одну лікарню, потім в іншу, питаю, де є вільні місця. А далі військово-лікарська комісія”, – ділиться Оксана Мироненко.

За її словами, існує система, де військовий має сам поїхати в іншу частину країни з висновком від лікарки, потім ще за тисячу кілометрів, аби підписати документи. І аж тоді піти в заслужену відпустку. Але як рішення медикиня бачить інтернет. А саме – просто пересилати завірену стан-копію.

Ще одна проблема посттравматичний стресовий розлад (ПТСР). Травматолог розповідає, що всі, хто приїжджає з “нуля”, потребує допомоги. І негативне ставлення суспільства до психологів треба викорінювати з дитинства:

“На жаль, у нас немає достатньо медичних психологів, але будь-який медик може відвідувати онлайн-курси по психологічній роботі з військовими. Такі курси безкоштовні у відкритому доступі. Тобто кожен медик може здобути декілька навичок психологічної допомоги, а далі, за потреби, направити військового до психіатра”.

Для того, щоб заохочувати медиків проходити курси, можна, до прикладу, виписувати премії.

Що стосується цивільних, всі медики, які працюють з ВПО, мають мати навички роботи з потерпілими від втрати. Переселенці також страждають через втрату соцнавичок, коли в новому місті не знаєш жодних лікарів, адрес потрібних пунктів тощо. Це великий стрес від переїзду, що розвиває психологічні проблеми.

Ще одна проблема ВПО – доступ до медицини.

Бюрократія, ВЛК, питання інтеграції переселенців у громади та посттравматичний синдром – основні питання, з якими зіштовхнеться громада в період під час та після війни.

До теми: Яким має стати Франківськ до 2030-го року, щоб забезпечити належну меддопомогу | стратегія розвитку.

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Нагору