Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

У Франківську створили майданчик, щоб навчати медиків діяти в бойових умовах

В Івано-Франківську при центрі екстреної медичної допомоги створили майданчик, де навчатимуть медиків, що працюють в цивільних умовах, діяти на полі бою.

Розповідає Інформатор.

Майданчик створений у вигляді симуляції, де медичні працівники вчаться допомагати пораненим (їх також симулюють медики). На території розкладені мішки, барикади, маскувальні сітки та інші об’єкти, щоб ситуація була максимально схожою до умов у гарячих точках.

Генеральний директор КНП “Обласний клінічний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф Івано-Франківської обласної ради” Мирон Матейко каже, що ідея створення такого майданчика прийшла через те, що в Україні триває війна, тож потрібно бути готовимо до всіх можливих ситуацій. Декілька років тому Мирон Матейко був у Варшаві, де бачив схожу симуляцію. Тепер такий майданчик для навчань відтворили у Франківську.

До слова, майданчик комплектували близько двох місяців. Польські колеги за цей час допомогли навчити тактичній медицині близько 500 людей і вивчити 50 інструкторів.

Окрім території майданчику, є також підвал, що став симуляційним приміщенням – у ньому теж проводять навчання. Можливість пройти навчання мають не лише місцеві медики, а й воєнні, бригади, спецзагони тощо.

На фото – автомобіль-навчальний клас на колесах, в якому навчають поліцію, працівників ДСНС, медиків. Передали авто колеги з Фінляндії, воно унікальне в Україні. Має манекен, на якому можна тренуватися, дефібрилятор та інше обладнання.

Полковник і керівник шпиталю на фронті Василь Чудик каже, що навчання цивільних медиків зараз відіграє важливу роль. Адже в будь-який момент може статися техногенна катастрофа чи інше лихо, де треба вміти надати допомогу: “Тактична медицина відрізняється від цивільної. На майданчику показуємо лікарям, які є травми, поранення. У першу чергу треба зупинити критичну кровотечу, евакуювати пораненого з “червоної” у “жовту” зону, оцінити прохідність дихальних шляхів і продовжувати надавати меддопомогу”.

Ось так пройшли сьогодні навчання:

Читайте також: У Городенці відкрили цілодобовий гінекологічний кабінет

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Нагору