Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

“Станиславів — Івано-Франківськ”: відбулася прем’єра документального фільму про історію міста через літературу

Сьогодні, 21 травня, у Підземному переході “Ваґабундо” пройшов показ документальної стрічки-інтерв’ю “Станиславів — Івано-Франківськ”. 

Пише Інформатор.

Режисер фільму — студент КНУТКіТ ім. І.Карпенка-Карого Борис Малюга. На показі також був присутній один із героїв інтерв’ю, письменник Юрій Андрухович.

Стрічка складається із двох інтерв’ю зі знаковими франківськими літераторами, Юрієм Андруховичем і Тарасом Прохаськом. Борис Малюта поспілкувався з ними про історію Франківська, його сучасність і літературний процес. Всі ці теми розкриваються під час прогулянок містом і неквапливих розмов.

Борис ділиться тим, що творчість Андруховича й Прохаська значно вплинула на нього й саме через це він мріяв приїхати у Франківськ. На зйомки було всього два дні, тож, за словами автора, одним із найскладніших етапів створення фільму було встигнути відзняти матеріал у досить стислий термін. “Потрібно було врахувати, що це початок квітня й погода досить непевна. Я повернувся в Київ і там було сонячно й тепло, приїхав у Франківськ, а тут ще подекуди лежав сніг. Нам було важливо його не взяти, бо всюди тепло, а у Франківську сніг“, — додає Борис.

Мені здається, це важливо — обирати те, що тобі подобається, бо насправді якщо ти автор роботи і говориш, що воно таке, тобі неважливе чи неблизьке, то навряд чи вийде щось хороше. Я керувався тим, що мене вразило. Вразило мене місто, той самий Бастіон і Ваґабундо, локації були підібрані напередодні. Я просто знав, що є місця, в яких мені добре, про які варто поговорити“, — розповідає режисер.

Серед улюблених творів Тараса Прохаська Борис згадує “FM Галичина” й “Непрості”. Серед доробку Юрія Андруховича він відзначає “Рекреації”, “Лексикон інтимних міст” та “Радіо Ніч”.

На показ зібралося чимало гостей. Найближчим часом планується також показ у Києві й Тернополі, рідному місті Бориса.

Читайте також: У Франківську проходить гаражний сейл “Свідомий маркет”. Тематика — ощадливе споживання

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Нагору