Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

Проходив навчання у Великій Британії і захищав Україну: у Івано-Франківську відкрили дошку пам’яті загиблому Дмитру Дутці

Сьогодні, 25 травня, у Івано Франківську відкрили дошку пам’яті Герою Дмитру Дутці. Він віддав своє життя за свободу та незалежність нашої країни.

Пише Інформатор.

Дошку відкривали на фасаді Івано-Франківського вищого художнього професійного училища. На відкритті зібралося понад 100 людей. Вшанувати пам’ять прийшли рідні та друзі Героя. Також були присутні учні і колектив закладу.

На початку оркестр виконав гімн України.

Відкривали дошку батьки та дружина Героя, міський голова Івано-Франківська, народна депутатка України Оксана Савчук та директорка училища. Освятив дошку отець Володимир.

Дмитро Дутка народився 1999 року у селі Лісна Велесниця, що на Надвірнянщині. Навчався у Верхньомайданській ЗОШ I-II ступенів. У 2014 році вступив у Вище художнє професійне училище N° 3 Івано-Франківська. За 5 років отримав спеціалізацію молодшого спеціаліста «Декоративно прикладного мистецтва. Різьба по дереву»

3 16 років був членом УНСО. Був курсантом програми Карпатський Легіон. В 18 років став інструктором програми, а також тренером з хортингу.

Захисник також був членом громадської організації «Краєзнавчо-туристичний спортивний центр «Аркан Стихій». Брав участь у всіх молодіжних заходах на Прикарпатті.

У серпні 2019 року працював робітником на лісокультурних роботах в ДП «Надвірнянський Лісгосп». 10 жовтня того ж року був призваний на строкову службу в ЗСУ.

У 2020 році підписав контракт з 80 Окремою Десантно-Штурмовою Бригадою. Влітку 2022 року проходив навчання у Великій Британії як оператор безпілотних літальних комплексів.

На жаль, його життя обірвалося 9 січня 2023 року поблизу Григорівки, що на Донеччині. Там загинули і його побратими.

Військовий нагороджений орденами “За мужність” II та III ступенів, медалями “За військову службу Україні” та “Захиснику Вітчизни”. Також йому вручили орден “За мужність” I ступеня посмертно.

Герой мав дружину та батьків.

«Він був Героєм не лише для мене, а і для всієї України. Він воював і вірив, що перемога буде за нами», – сказала мама загиблого.

Міський голова Івано-Франківська Руслан Марцінків додав, що Дмитро був непересічним військовим:

“Орден “За мужність” дають лише за велику відвагу. Ми втратили військовика і досвідченого воїна, хоч і такого юного. Наш обов’язок – зберегти пам’ять”.

Вічна пам’ять та шана Герою.

Читайте також: У Тлумачі відкрили меморіальні дошки полеглим воїнам Івану Сапіжаку та Роману Круховському.

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Нагору