Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

Будинок на Вітовського, 19 сто років тому

Ви точно проходили біля цієї будівлі в центрі Івано-Франківська. Тут знаходиться легендарна “Пиріжкова”. І ні – це не частина бізнес-центру “Київ”. Йде мова про будинок № 19 на Вітовського. 

Повідомляє Інформатор.

Будинок щільно прилягає до двох інших – Незалежності, 4 та Вітовського, 17. Його спорудили у 1913 році як прибутковий дім на замовлення підприємця Хованця. Перед тим тут був ресторан Гаубенштока, до 1918 року перший поверх віддали йому. Коли Хованець помер, справа перейшла до його синів – Вацлава та Тадеуша.

Будівля має п’ять поверхів, головний фасад з балконами. На другому поверсі балкон охоплює всю ширину фасаду. Над вікнами третього поверху декор з рослинним орнаментом.

Тут проживав лікар, меценат і громадський діяч Володимир Янович. Він керував “Просвітою” з 1904 року до смерті (1931 рік). У часи ЗУНР був головою повітової Національної ради, у міжвоєнні роки був діячем УНДО.

Споруда – приклад монументальної міської забудови початку ХХ століття.

Зараз на першому поверсі – магазин “Оптика” та кафе “Пиріжкова”.

Будинок потрапив на давню поштівку. Світлина з книги  “Івано-Франківськ на давній поштівці” 2011 року. Колекція Зеновія Жеребецького.

1914 рік

Читайте також: Як виглядав сто років тому будинок на Січових Стрільців, 15.

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Нагору