Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

П’ятниця 13-те: що це за день і чи мають якісь забобони франківці?

Сьогодні п’ятниця, 13 жовтня. У народі цей день вважається нещасливим. З ним у пов’язано багато забобонів та легенд. То що ж насправді цей день означає, та чи справді він нещасливий?

Інформатор спробував з цим розібратись.

Почнемо з його походження. Взагалі існує три його основні версії:

1. За скандинавськими міфами було 12 Богів, які зібрались на святкову вечерю в раю вікінгів Валгаллі, не запросивши 13-го Бога-дебошира Локі. І щоб помститися Бог Локі вмовив сліпого Бога темряви вбити Бога щастя та радості, коли ці два Боги померли вся Земля засумувала. Тому у скандинавських віруваннях передвістя біди асоціювалось з 13 числом.

2. Існує ще місячна версія. Ця версія вказує на зв’язок з місячним календарем, де у  п’ятницю 13-го починається повна фаза місяця. У настанні повні не рекомендується починати важливі справи, проводити хірургічні операції, тощо. Стверджувалось, що у повний місяць вся нечисть виходить назовню, і тоді спостерігався сплеск злочинності, самогубств, хвороб та нещасних випадків, що часто називали “Чорною п’ятницею”.

3. І біблійна версія говорить, що саме 13-го числа в п’ятницю Адам і Єва з’їли заборонений Богом плід. Також є версія, що Каїн вбив Авеля саме 13-го у п’ятницю, ще кажуть, що походження цього дня пов’язане з Тайною вечерею в якій брали участь Ісус Христос і 12 учнів, 13 був зрадник Іуда.  Також є версія, що розп’яття Ісуса Христа відбулось саме 13 числа у п’ятницю. Тому цей день і вважається нещасливим.

Походження цих версій породило у народі безліч різних забобонів. Розкажемо про найдивніші та найпоширеніші. Згідно забобон у п’ятницю 13-го не варто подорожувати, ходити на побачення чи починати нові стосунки.

Також не можна:

  • піднімати важке;
  • купувати дорогі речі;
  • приймати ризиковані рішення;
  • згадувати нечисть або чорта;
  • позичати у борг гроші;
  • грати весілля.

Інформатор вирішив запитати франківців про те, у які забобони вони вірять. Що з того вийшло дивіться у нашому Telegram-каналі.

До теми: «Цього року – ні, а на наступний беріть участь в проекті “Бюджет участі”» – Марцінків про ремонт вулиці Сліпака в Івано-Франківську.

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Телефонуйте за номером 096 989 60 87

Нагору