Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

Обмеження прав ухилянтів, відстрочка, рекрутинг у ЦНАПі – у ВР готують зміни до мобілізації

Обмеження прав ухилянтів, відстрочка, рекрутинг у ЦНАПі - у ВР готують зміни до мобілізації

У Верховній Раді готують зміни до законодавства про військову службу. Новий проєкт Закону уже активно обговорюють, адже у документі піднімають ряд важливих питань щодо мобілізації, рекрутингу, відстрочки. 

Повідомляє Інформатор.

Деталі розповіла заступниця голови Комітету ВР з питань національної безпеки, оборони та розвідки Мар’яна Безугла. Наразі перелік запропонованих змін поки перебуває на стадії обговорення.

Відстрочка від мобілізації

Основні групи тих, кому її надавали, збережені, – люди з інвалідністю, багатодітні батьки (троє і більше дітей), здобувачі освіти. А також чоловіки-військовослужбовці, дружини яких також є військовослужбовцями, якщо один з них має відстрочку від мобілізації; людей, які мають неповнолітню дитину з інвалідністю; людей, які доглядають за повнолітньою недієздатною дитиною з інвалідністю або за батьками, дружиною або чоловіком з інвалідністю 1-2 групи; вагітних жінок та жінок у декреті; чинних нардепів; опікунів людини з інвалідністю 1-3 груп, яка визнана в судовому порядку недієздатною.

А як буде із здобувачами освіти?

Відстрочка для них збережеться. Однак це не буде підставою для звільнення від військової служби.

Відстрочка стосуватиметься тих, хто навчається в університеті, і яким менше, ніж 30 років; науковців з вченими званням; викладачів, які працюють на повну ставку.

Кого не будуть мобілізовувати 

Впродовж пів року пропонують звільнити частину людей, зокрема:

  • строковиків;
  • людей, які були звільнені з полону;
  • людей, які були мобілізовані та звільнені з військової служби.

Серед підстав для звільнення вказано перебування недобровільно в полоні. Можуть звільнити генералів за рішенням військового керівництва, а також людей, які прослужили під час дії воєнного стану певну кількість років. Останнє опрацьовується.

Строкова служба

Її скасують, а строковиків звільнять з військової служби. Звільнені переходять у мобілізаційний ресурс з 25 років.

Як буде проходити мобілізація

Проводити мобілізацію зможуть місцеві державні органи та адміністрації. Мобілізація транспортних засобів поширюється на всіх, крім фізичних осіб. Ухилянтам від мобілізації обмежуються права. Також буде посилена участь поліції в цьому процесі.

Військовозобов’язані повинні надати роботодавцю дані про місце проживання, пройти медичний огляд, самі прийти в ЦНАП або ТЦК СП для уточнення даних. Мобілізовувати у ЦНАПі не будуть. Рекрутинг тут відбуватиметься добровільно. Мешканці повинні постійно носити з собою військово-обліковий документ під час воєнного стану.

Що буде замість повітки? Сертифікат захисника, який може відображатися в застосунку “Дія”. Повістку можуть вручити представники ТЦК СП: в ТЦК СП, за місцем проживання, на роботі, в громадських місцях.

Мобілізований під час підготовки називається рекрутом. У них визначаються можливості, фізична спроможність та фактична придатність. Їм виплачується менше грошового забезпечення. Категорії “обмежено придатний” не буде – тільки придатні та непридатні.

Також військовослужбовцям, які потрапили в полон, після звільнення надається відпустка тривалістю 90 днів. Військовослужбовцям, які служать більше 24 місяців, з них 12 місяців в зоні бойових дій, надається відпустка тривалістю 90 днів (без поділу на частини).

До теми: В Україні можуть надсилати повістки на електронну пошту – що про це відомо

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Телефонуйте за номером 096 989 60 87

Нагору