Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

На Прикарпатті планують збудувати 12 будинків сімейного типу

В 2024 році на Прикарпатті планують збудувати 12 будинків сімейного типу

Сьогодні, 21 грудня, в Івано-Франківську відбулася зустріч, присвячена створенню інформаційної кампанії з розвитку сімейних форм виховання заради збільшення влаштованих дітей в сім’ї. Серед іншого говорили і про будинки сімейного типу.

Повідомляє Інформатор 

Зустріч організована Міжнародною благодійною організацією “Благодійним фондом “СОС Дитячі Містечка” Україна спільно з ОВА, Службою у справах дітей обласної державної адміністрації та обласним центром соціальних служб.

За словами заступниці голови обласної державної адміністрації Людмили Сірко, першочергова відповідальність за благополуччя дітей лежить на службі у справах дітей, на центрах соціальної підтримки, а також на територіальних громадах. Бо саме на місцях знають кожну сім’ю та її потреби.

“Кожен з нас за збереження біологічної сім’ї, але бувають різні випадки, коли все-таки дітки стають сиротами, коли опиняються в складних життєвих обставинах чи позбавленими батьківського піклування. Саме під час таких ситуацій ми маємо спрацювати як єдина громада, єдина родина”, – розповідає Людмила Сірко.

В 2024 році на Прикарпатті планують збудувати 12 будинків сімейного типу

Зі слів посадовиці на Прикарпатті намагаються активізувати всиновлення, опікунство та створення прийомних сімей, дитячих будинків сімейного типу, малих групових будинків.

Тому невдовзі в двох громадах області буде зведено два дитячі будинки сімейного типу в Галицькій та Лисецькій територіальних громадах. Спорудять їх за підтримки фундації першої леді України Олени Зеленської.

Крім цього, зараз відбуваються перемовини з іноземними донорами, які в 2024 році будуть реалізовувати проєкти щодо будівництва майже 10 дитячих будинків сімейного типу.

“Ми всі націлюємось на те, щоб кожна дитина в нашій області мала свою сім’ю, тому тільки разом працюючи, ми можемо досягнути цього”, – додала Людмила Сірко.

В Івано-Франківську на обліку перебуває більше 1000 дітей сиріт, дітей позбавлених батьківського піклування, з них 92 % дітей вже активно охоплені сімейними формами виховання.

Станом на сьогодні, 21 грудня, на обліку служб у справах дітей області перебуває 1 152 дитини – 90 дітей виховуються у 12 дитячих будинках сімейного типу, у 76-ти прийомних сім’ях виховується 136 дітей, 876 дітей виховуються у сім’ях опікунів (піклувальників).

“Наше завдання – забезпечити сім’єю кожну потребуючу дитину. Однак це не завжди виходить, тому що, по-перше, більшість осіб, громадян хочуть влаштувати в свою сім’ю маленьку дитину від 0 до 5-6 років. Щоб забезпечити бажання кожної сім’ї, можливості в нас на території області немає”, – резюмує виконуюча обов’язки начальника у справах дітей ОДА Марія Євчук.

Цього року служби у справах дітей сільських та селищних рад надали 162 дітям статус дитини сироти та дитини позбавленої батьківського піклування. Загалом 195 дітей влаштовано в сімейні форми виховання.

За 2023 рік службами створено 10 прийомних сімей та один дитячий будинок сімейного типу.

До теми: Як на Прикарпатті підтримують сім’ї в складних життєвих обставинах

Залишайтеся на зв’язку! Ми у FacebookInstagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Телефонуйте за номером 096 989 60 87

Нагору