Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

Найкращі рецепти пампух на Різдво та ціна в Івано-Франківську

Солодкі пампухи є не лише смаколиками, але й традиційною стравою на зимові свята — Святвечір та Різдво. Наші пращури вірили, чим кращими пампухи вийдуть — тим щасливішими у новому році будуть господарі і вся їх родина. Ми зібрали 5 рецептів надзвичайно смачних пампух та дізналися за скільки можна придбати готовий смаколик в місті. 

Пише Інформатор.

Пампушки традиційні

Інгридієнти:

  • вода — 1/2 л,
  • дріжджі — 50 г,
  • цукор — 3/4 склянки,
  • куркума — 1/2 ч. ложки,
  • ванільний цукор — 20 г,
  • борошно — 1 кг,
  • спирт — 1 ст. ложка,
  • олія,
  • сіль.

У теплу воду додати дріжджі, по ложці цукру і борошна. Перемішати і залишити в теплому місці на 10 хвилин. Вмішати 1,5 склянки борошна. Накрити рушником і поставити в тепле місце на годину. Тісто має значно збільшитися в об’ємі. Додати куркуму, сіль, цукор, ванільний цукор і спирт (спирт у тісто додають для того, щоб пампухи не вбирали олію при смаженні). Поступово додавати борошно, замісити дуже м’яке ніжне тісто. Насамкінець вмішати олію і вимісити. Залишити в теплому місці на годину (має вирости удвоє). Розкачати тісто товщиною 1,5–2 см, склянкою вирізати пампухи і залишити ще на 20—30 хвилин. Смажити у великій кількості олії на невеликому вогні. Викласти пампухи на паперові рушники, перед подачею притрусити цукровою пудрою.

alt="До Дня громади у Франківську організували благодійний ярмарок пампухів і пиріжків"

Пампушки з сирного тіста від галицької майстрині Дарії Цвєк

Інгредієнти:

  • 250 г борошна,
  • 20 г дріжджів,
  • 50 г вершкового масла,
  • 50 г цукру,
  • 1 яйце,
  • 1 жовток,
  • 150 г м’якого сиру,
  • пів склянки молока.

Дріжджі розведіть в теплому молоці з 1 столовою ложкою цукру і поставте в тепле місце, щоб почали бродити.

Масло, цукор, жовток і яйце розітріть, додаючи ложкою перетертий крізь сито сир. Вимішайте цю масу з розведеними дріжджами і борошном, замісіть некруте тісто, розкачайте його і вирізайте пампушки. Поставте на годину, щоб підійшли, і тоді можете смажити.

Бездріжджові пампухи: рецепт приготування

Інгридієнти:

  • вода — 2 склянки,
  • масло — 1,5 ст. ложки,
  • борошно — 2 склянки,
  • яйця — 4 штуки,
  • цукор,
  • цедра 1 лимона,
  • цукрова пудра,
  • горілка (спирт) — 25 мл.

Заварити масло з водою, всипати борошно, вимішати до однорідної маси. Остудити, вбити яйця, додати цукор до смаку і цедру. Все вимішати. Змочуючи ложку розтопленим маслом, брати нею тісто і вкидати в дуже гарячий жир (масло навпіл зі смальцем або олію з ложкою горілки).

Дати стекти зайвому жиру. перед подачею посипати цукровою пудрою.

Пампушки з вишнями

Інгредієнти:

  • 750 мл молока,
  • склянка цукру,
  • 2 яйця,
  • 3 столові ложки олії,
  • 100 г дріжджів,
  • 1,2 кг борошна,
  • консервовані вишні,
  • цукрова пудра,
  • дрібка солі та куркуми.

Молоко підігрійте і додайте до нього цукор та сіль. Розчиніть дріжджі у молоці. Додати 3 склянки борошна та перемішайте до однорідності. Залиште у теплому місці на 20 хвилин, щоб дріжджі почали бродити. Потім додайте яйця, олію, ванільний цукор, ще 3 склянки муки, трохи куркуми для апетитного кольору та замісити тісто. Довго місити не треба, тільки до однорідності. Залиште тісто ще на 1 годину в теплі, щоб піднялось.

Розкачайте тісто товщиною приблизно 1 сантиметр. Викладіть начинку, прикрийте другим шаром тіста та вирізайте склянкою пампушки. Дайте їм “підрости” ще 15-30 хвилин.

Смажте пампухи в розігрітій олії на помірному вогні з обох сторін до золотистого кольору. Викладіть їх на серветку, щоб стік зайвий жир.

За бажанням пампушки посипте цукровою пудрою.

Пампушки з ромовою глазур’ю від Євгена Клопотенка

Інгредієнти:

  • 400-450 г пшеничного борошна,
  • 250 мл молока,
  • 100 г вершкового масла або соняшникової олії,
  • 10 г сухих дріжджів,
  • 1 столова ложка цукру,
  • дрібка солі,
  • 150 г цукру,
  • 40 мл води,
  • 40 мл коньяку, рому чи віскі.

У 450 г борошна додайте 10 г сухих дріжджів, пів чайної ложки солі і 1 столову ложку цукру по різних кутах миски, щоб не було прямого контакту. Ретельно перемішайте сухі інгредієнти. Додайте 250 г теплого молока і 100 г м’якого вершкового масла (або рослинної олії, якщо хочете отримати пісні пампушки).

Замісіть дуже еластичне тісто, яке не повинно липнути до рук. Якщо є необхідність — злегка присипте стіл борошном. Але не забивайте тісто, щоб воно не було тугим. Залиште тісто в теплому місці під чистим рушником або харчовою плівкою на 40-45 хвилин для підйому. За цей час тісто має збільшитися в об’ємі у 2-3 рази.

Обімніть тісто і сформуйте 12 пампушок. Акуратно розкладіть їх у формі для запікання, попередньо змащеній рослинною олією або вершковим маслом відповідно.

Залиште для вистоювання на 30 хвилин. Потім випікайте в духовці, розігрітій до 180 градусів, протягом 25-30 хвилин.

Тим часом приготуйте ромову глазур. Зваріть сироп з 40 мл води й 150 г цукру. Потім перелийте сироп в глибоку тарілку.

Додайте 40 мл міцного алкоголю за своїм вибором — коньяк, ром або віскі.

Ретельно перемішайте суміш до однорідності. Глазур повинна вийти в’язкою і густою.

Просочіть сиропом пампушки і можна куштувати.

В торгових точках міста, можна знайти вже готові пампухи з різною начинкою їх ціна стартує від 21 грн за одну штуку і доходять до 216 грн за 6 шт.

Секрети та поради, як приготувати пухкі та смачні пампухи

  • Перевірити, чи достатньо нагрілася олія для смаження, можна, кинувши в неї чайну ложку тіста або кубик картоплі. Вони мають підрум’янитись за 30 секунд.
  • Кількість олії має бути така, щоб пампухи у ній вільно плавали і перекидалися з боку на бік. Для смаження пампухів найкраще використовувати широкий посуд із товстого металу.
  • Пампухи із дріжджового тіста довше будуть свіжими, якщо до жиру додати ложку-дві рафінованої олії.
  • Замість олії для смаження можна використовувати смалець, масло навпіл зі смальцем.
  • В олію для смаження додають ложку горілки або спирту, щоб пампухи не вбирали олію при смаженні.
  • Начинка для пампухів не повинна бути рідкою, бо тоді вона просочиться крізь тісто. Також начинка має бути кімнатної температури, не холодною, інакше тісто гірше підходитиме.
  • Після формування пампухів тісто має підійти мінімум у 1,5 рази. Зазвичай на це потрібно приблизно 20 хвилин.
  • Щоб видалити з пампухів зайву олію після смаження, їх залишають у ситі або викладають на паперовий рушник чи серветки.

Читайте також: Скільки вартує різдвяний стіл у Франківську

Залишайтеся на зв’язку! Ми у FacebookInstagramTelegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Телефонуйте за номером 096 989 60 87

Нагору