Картоплю можна назвати найбільш універсальним овочем. Адже важко перерахувати всі страви, які готують з неї. Якщо вам вже набридло звичайне пюре, приготуйте цікаві страви з картоплі, які сподобаються кожному члену сім’ї.
Інформатор підготував п’ять рецептів, які вас здивують.
1. Поліські штурханці з картоплі та кисломолочного сиру.
Картопляні штурханці – автентична українська страва, яка виникла на Поліссі і швидко набула популярності. Зараз вона є візитівкою Овруча, Коростеня та інших міст і завжди готується до різноманітних туристичних заходів.
Страва виглядає як невеличкі ковбаски з картопляного тіста і смачною сирною начинкою. Приготування не займає багато часу.
Інгредієнти:
Для тіста:
- Картопля – 3 шт.;
- Молоко 2,5% ‑ 50 мл;
- Яйце куряче – 1 шт.
- Крохмаль кукурудзяний – 5 ст. л. (+3 ст. л. для посипки);
- Вершкове масло 82,5% ‑ 50 г (+25 г для подачі);
- Дрібка солі.
Для начинки:
- Кисломолочний сир 9% ‑ 100 г;
- Кріп – 5 гілочок;
- Часник – 1 зубчик;
- Сіль за смаком.
Приготування.
- Відваріть картоплю в мундирах і залиште вистигати. Після чого її треба почистити і перекрутити через м’ясорубку. Можна також зварити очищену нарізану шматочками бульбу і розтовкти її, щоб не було грудочок. Для економії часу можна використати заздалегідь відварену картоплю.
- У картопляне пюре додати молоко, яйце, вершкове масло, крохмаль та сіль. Зробіть тісто, яке буде добре зліплюватися і при цьому не липне до рук.
- Зробіть начинку із сиру, дрібно нарізаного кропу і часнику. Ретельно перемішайте суміш. Можна також для начинки взяти в’ялені помідори, пір’я зеленої цибулі та шпинат.
- Скатайте з тіста 6 кульок і присипте крохмалем. Кожну кульку розкатайте у кружечок, додайте всередину начинку та зліпіть у формі ковбаски. Кожну ковбаску обваляйте в крохмалі, щоб не прилипали.
- Зануріть штурханці у киплячу підсолену воду. Варити їх потрібно 2-3 хвилини після вспливання. І обов’язково після діставання їх шумівкою занурити у іншу каструлю з холодною водою, щоб зупинити процес варки. Страва готова.
Поліські штурханці подають зі шкварками або розтопленим вершковим маслом. До страви можна додавати смажені гриби або різноманітні томатні соуси на кшталт кетчупу чи аджики.
2. Рулетики з лаваша з картоплею, грибами і зеленню
Рулети з лаваша зазвичай подають як холодну закуску. А ми пропонуємо спробувати альтернативні гарячі рулети з лаваша із начинкою з картоплі та грибів.
Страва готується швидко, виходить ситною та смачною, а також презентабельно виглядає і може подаватися до святкового столу.
Інгредієнти:
- Лаваш тонкий – 2 шт.;
- Картопля – 0.5 кг.;
- Цибуля ріпчаста – 1 шт.;
- Часник – 3 зубчика;
- Гриби (печериці) – 100 г;
- Відвар картопляний – 50 мл;
- Зелень (пір’я цибулі, кріп або петрушка) – 1 пучок;
- Олія – для смаження;
- Сіль і чорний мелений перець – за смаком.
Приготування:
- Відварити очищену картоплю і перетовкти у пюре з 50 мл відвару.
- Обсмажити на пательні на середньому вогні гриби з цибулею, додати подрібнений часник, сіль та улюблені спеції. В кінці смаження додати зелень. Змішати з картопляним пюре.
- Розділити начинку на 2 частини. Один лист лаваша змазати половиною картопляної суміші та накрити іншим листом. Зверху також змазати начинкою.
- Скрутити лаваш у рулети. Розрізати на шматочки шириною приблизно по 2 см.
- Викласти рулети на пательню на обсмажити на олії з двох боків до появи золотистої скоринки. Подавати гарячими!
3. Картопляний крем-суп
Цей картопляний суп вийде просто чудовим – в міру густим, з фруктовим посмаком і легкою кислинкою, адже для насиченого смаку нам не потрібно ані м’ясо, ані риба, лише картопля, пряності, вершки та кисле яблуко. Він ідеально підійде у випадку, коли швидко треба приготувати щось смачне на обід.
Інгредієнти:
- 4-5 картоплин
- 100 мл вершків 15-20%
- 2 зубчики часнику
- 1-2 ч. л. куркуми
- 1 лавровий лист
- 1 яблуко
- 1 ст. л. маринованого імбиру
- 2-3 горошини духмяного перцю
- сіль до смаку
Приготування:
- Спочатку очистьте картоплю, а потім наріжте її на шматочки. Розмір обирайте самі, але пам’ятайте: маленькі шматочки швидше зваряться. Перекладіть картоплю у сотейник та залийте її водою. Туди ж додайте духмяний перець, лавровий лист та 2 зубчики часнику.
- Поставте сотейник на вогонь та варіть картоплю до готовності. Сіль додайте до смаку. Картопляний відвар злийте в окрему місткість, бо він нам ще знадобиться.
- Приберіть із сотейника лавровий лист та духмяний перець. Закиньте готову картоплю до блендера, налийте трішки відвару та 100 мл вершків.
- Також до блендера засипте 1-2 ч. л. куркуми, щоб вона дала яскравий жовтий колір та легкий пряний присмак. Перетріть все у блендері до однорідної маси. Густоту вашого крем-супу регулюйте відваром, що залишився.
Не забувайте весь час пробувати страву, бо, можливо, знадобиться додати трішки солі. - Поріжте яблука разом з імбиром дрібними шматочками. За бажанням яблука теж можна замаринувати в оцті з цукром, але то якщо маєте достатньо часу.
- Налийте в тарілку суп, а зверху прикрасьте імбиром з яблуками. Додайте чорного перцю до смаку.
4. Пісний пиріг вівчаря
Англійці вигадали класну страву з картоплі – пиріг вівчаря. Секрет його соковитості в тому, що його останній шар – картопляний, і саме він утримує всі соки всередині страви. І хоча традиційно його готують із м’ясом, але є альтернатива – пісний пиріг вівчаря, який готується із сочевицею. Рецепт стане в пригоді під час посту.
Інгредієнти:
- 200 г сочевиці
- 2 томати
- 1 цибуля ріпчаста
- 1 ст. л. томатної пасти
- 1/2 ч. л. кмину
- 1 морква
- 2 зубчики часнику
- 100 мл бульйону овочевого або води
- 500 г картоплі
- 2 ст. л. оливкової олії
- 200 г печериць
- сіль та перець до смаку
Приготування:
- Очистьте 500 г картоплі та відваріть її у солоній воді. Коли картопля буде готова, розтовчіть її, а до пюре додайте 1 ст. л. оливкової олії та перемішайте.
- Помийте печериці та наріжте тоненькими шматочками.
- Очистити та подрібніть на кубики цибулю.
- Моркву потрібно почистити та натерти на великій тертці.
- Томати поріжте в два заходи. Спочатку наріжте на часточки, а їх поріжте середнім кубиком.
- Часник розчавіть, очистьте від шкірки та дрібно наріжте.
- Налийте на пательню 1 ст. л. оливкової олії та поставте грітися. На ній потрібно обсмажити цибулю, щоб вона стала прозорою.
- До цибулі додайте моркву і смажте ще кілька хвилин.
- Наступним етапом додайте печериці й теж кілька хвилин смажте.
- В каструлі зваріть 200 г сочевиці до готовності. Перевірте інструкцію на паковані.
- Тепер на пательню закиньте шматочки томатів, налийте 100 мл овочевого бульйону або води, додайте 1 ст. л. томатної пасти та тушкуйте все 5-7 хвилин. До овочів закиньте часник.
- Коли сочевиця приготується, перекладіть її до овочів. Додайте сіль, перець до смаку, ½ ч. л. кмину. Перемішайте інгредієнти та тушкуйте ще 1 хвилину.
- Овочі із сочевицею викладіть у форму для запікання, а зверху накрийте картопляним пюре. Випікайте у духовці 20 хвилин за температури 180 градусів. На пюре має з’явитися золотава скоринка.
5. Німецький картопляний салат
Картопляний салат — популярна страва європейської кухні, переважно чеської, німецької і австрійської. Являє собою салат з відвареноЇ картоплі з додаванням інших інгредієнтів. Як заправки використовується майонез або вінегретна заправка, іноді йогурт. Картопляний салат — популярний гарнір для багатьох страв.
Інгредієнти:
- 1 кг картоплі
- 7-8 солоних огірків
- 1 цибулина
- 1 яблуко
- 5-6 ст. ложок майонезу
- 1 склянка молока
- 4 яйця
- Пучок петрушки
Приготування:
1. Картоплю відварити в мундирі, очистити, нарізати кубиками.
2. Огірки та яблука нарізати короткою соломкою, цибулю – подрібнити.
3. Змішати всі інгредієнти, заправити майонезом.
4. Довести до кипіння молоко, влити його у салат, обережно перемішати, поставити в холодильник на ніч.
5. Яйця відварити і порізати довгастими шматочками, петрушку – подрібнити.
6. Подаючи страву до столу, прикрасити салат шматочками яєць і посипати петрушкою.
Рецепти взяті з всесвітньої павутини інтернет.
Читайте також: У магазинах та на ринках Івано-Франківська стрімко дорожчає картопля.
Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.
Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com
Телефонуйте за номером 096 989 60 87