Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

Понад 800 жителів Тлумача безкоштовно переглянули вже знаний український фільм “Довбуш”

Понад 800 жителів Тлумача безкоштовно переглянули вже знаний український фільм "Довбуш

На показ кінострічки до міста завітав режисер Олесь Санін. Про що говорив митець, та які враження від українського кіно у жителів і гостей міста?

Повідомляє Інформатор.

«Показ відбувався у Тлумацькому Народному домі. Було два сеанси. На кожному з них фільм переглядали близько 400 осіб, залу був заповнений ущерть Тривалими оваціями люди зустріли й режисера Олеся Саніна, який розповів історію створення фільму, про те, як виник задум стрічки. Зокрема український кіно митець зазначив, що ще в дитинстві у підсобці батька-художника він побачив вирізьблене дерев’яне зображення Олекси Довбуша. Далі він ретельно цікавився історією України, національно-визвольними рухами. Отож, коли випала можливість зняти цей фільм, то звісно, режисер взявся за цю роботу», — розповідає жителька міста, психологиня Ольга Боніковська.

Наразі фільм про визвольний рух на початку ХVIII сторіччя найдорожчий та наймасштабніший кінопроект за всю  історію України. Його бюджет — близько 120 мільйонів гривень, з яких 65  надала держава, решту   – спонсорські кошти.  У стрічці брали участь понад 3000 людей, знімали на 20 локаціях, зокрема і на Прикарпатті. Олесь Санін розказав жителям і гостям Тлумача, як знімали фільм, які історичні документи він читав та досліджував, аби відтворити епоху. Перед фільмом режисер два роки працював над підготовкою знімальної групи, і ще 5 — над сценарієм.

Зняли та змонтували фільм до 2022-ого, до повномасштабного ворожого вторгнення. Коли почалася війна, то  частини знімальної групи евакуювалися в Івано-Франківськ, Львів. Планували, що фільм на екрани потрапить після Перемоги, але, як зазначив пан Санін «духом українці вже перемогли, то треба показати його». Прем’єра фільму відбулася 24 серпня 2023-ого, саме в  цей день зафіксована історична згадка в польських документах про те, що легендарного карпатського опришка убили, а його останки рознесли по12 місцях. Фільм став касовим його купили в багато європейських країн.

Після перегляду фільму Ірина Круховська, вдова колишнього очільника Тлумача, Романа Круховського, який загинув на війні, вручила  знаному режисеру подяку від громадської організації «Дружини Янголів». Також під час показу фільму в Тлумачі Олесь Санін повідомив, що він вражений знайомством із уродженцем міста,  капітаном медслужби, військовим лікарем, Віталієм Маланчуком. Із ним режисер познайомився у Краматорську. Віталій Маланчук запросив митця  до Тлумача.

До речі, Олесь Санін залишився і на другий сеанс, хоча було запланована лише одна його зустріч з глядачами. А охочих переглянути стрічку була настільки багато, що, ймовірно, наступного тижня буде ще один сеанс.

Ініціатором проведення заходу виступила ГО «Організація учасників війни з Росією, членів загиблих (померлих) захисників» (керівник Віталій Маланчук) за технічної підтримки ГО «Наш креатив» в рамках проєкту “Голос громади в місцевому самоврядуванні – Західна Україна”.

До теми: Видовищна авторська легенда про Олексу Довбуша: огляд на фільм “Довбуш”

Анна Гринівецька

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Телефонуйте за номером 096 989 60 87

Нагору