Інформатор Івано-Франківськ

РОЗСЛІДУВАННЯ

Скандал в Долині: що відомо про 4 мільйони на сквер

У Долині, місцеві мешканці виступають проти благоустрою скверу та будівництва соляної градирні. Одна із причин – недоцільне використання бюджетних коштів в час війни.

Розповідає Інформатор.

Конфлікт навколо соляної градирні набирає обертів. В листопаді 2023 року, на сайті прозоро управління благоустрою та інфраструктури Долинської міської ради розмістило закупівлю на проведення благоустрою території скверу поблизу будинку культури з облаштуванням, відновленням та модернізацією малих архітектурних форм, лавок, опор вуличного освітлення, альтанок, соляної градирні, елементів ландшафтного дизайну по вулиці Грушевського – проспект Незалежності в м. Долина.

Тоді очікувана вартість складала понад 4,1 млн гривень, але торги не відбулися. Крім того, в електронній системі, зазначено, що торги не відбулися через відсутність пропозицій, але додатково до Держаудитслужби надійшло декілька звернень про недоцільне використання коштів. 

Бритавська Катерина у своєму зверненні зазначає про недоцільність використання коштів на благоустрій. Та наголосила про потреби військових.

“Благоустрій під час війни не першочергова потреба. Ці роботи могли бути проведені до повномасштабного вторгнення. Чому вони, тоді не провалися, якщо це так необхідно? У нас триває війна, гинуть військові через нестачу автомобілів, медикаментів, засобів захисту, дронів. Ні благоустрою. Гроші на ЗСУ”, – йдеться у зверненні Бритавської.

Звернення громадян про недоцільність використання коштів

Тендер скасували, але через деякий час торги провели без використання електронної системи, виконавцем робіт визначено ТзОВ “Будтех-Долина 2016”, керівником якого є Роман Кидик із села Мала Тур’я. Будівельні роботи, згідно з умовами договору, мають розпочатися вже у січні й триватимуть до серпня. Хоча дія самого договору триватиме до кінця 2024 року. Благоустрій міському бюджету обійдуться в 4 006 422 гривень.

Тендер: благоустрій скверу та будівництво соляної градирні. 

Сьогодні, в Долині територію, яка призначена під будівництво соляної градирні, обносять парканом та завозять труби, початку робіт місцеві мешканці не зраділи та вимагають припинити роботи.

Графік виконання робіт благоустрою у м. Долина

На запит жителів, депутати міської ради повідомили, що не погоджували фінансування проєкту

“Міські депутати при голосуванні за бюджет цього року не голосували за те, щоб кошти виділялися на будівництво градирні. В нас була дискусія на нараді і ми переконували вас (звертається до  міського голови Івана Диріва. — Авт.) не починати ці роботи. Ви бачили, яке збурення було народу, коли тільки дізналися про те, що має будуватися цей об’єкт. Ми всі розуміємо, що нам потрібні інвестиції у Долині і потрібно розвиватися. Але ми не можемо в час війни, коли тотально не вистачає грошей на армію, виділяти гроші на такий об’єкт, який не є першочерговим зараз у нашому місті”, — зазначив депутат Максим Новосельський, додавши, що не розуміє, хто за це голосував і в якій програмі “захований” цей проєкт.

  

За даними Інформатора під час засідання, громада спільно з депутатами більше ніж за годину дискусій, винесли пропозицію голосувати за зупинення будівництва об’єкту на вулиці Грушевського. Міському голові, який спробував заперечити, говорити далі не дали змоги. Під крики людей “Гроші на ЗСУ! Гроші на ЗСУ! Гроші на ЗСУ!..” дискусію завершили.

У сесійній залі того дня за пропозицією депутатки Алли Шевченко присутні заявили, що будуть проводити збори громадян і приймати рішення, які не можуть прийняти депутати. Відтак, швидко проголосували не лише за зупинення будівництва градирні та перенаправлення вивільнених коштів на потреби ЗСУ, а і за низку інших питань. Утім, що це голосування буде мати якісь юридичні та практичні наслідки — покаже час.

Також, під час сесії депутати намагалися знайти мільйони на градирню у затвердженому бюджеті, адже навіть вони не розуміють, як за лічені дні встигли провести закупівлю на межі 2023 і 2024 років, ставлячи таким чином під сумнів законність укладеного договору.

Читайте також: Автопарк Івано-Франківської ОДА: на чому їздить Онищук, Дем’янчук та інші

Залишайтеся на зв’язку! Ми у FacebookInstagramTelegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Телефонуйте за номером 096 989 60 87

 

Нагору