Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

Невід’ємна частина святкувань на Гуцульщині. Рецепт гуцульських голубців

Невід'ємна частина святкувань на Гуцульщині. Рецепт гуцульських голубців

Стравою справжніх гуцулів – це голубці із квашеної капусти. У народі їх називають “мізинчиками”, щоб їх накрутити знадобиться не одна година, однак вони того варті. Тому пропонуємо вам рецепт гуцульських голубців.

Повідомляє Інформатор

Гуцульські голубці давно стали невід’ємною частиною будь-яких святкувань на Гуцульщині. Їх готують як на весілля, так і на похорон.

Голубці “мізинчики” готуються з кукурудзяної крупи, перемішаної з салом і чебрецем, запечені в печі разом з копченими ребрами. Тому для гуцулок – це своєрідний ритуал.

Фото з мережі інтернет

Капуста для гуцульських голубців обов’язково повинна бути квашена. Таку капусту квасять цілими качанами в розчині води та солі. Бо голубці можуть готувати протягом року, капусту квасять з запасом до наступного сезону.

Для приготування гуцульських голубців використовують спеціальний горщик, зроблений з глини. В такому посуді голубці, які запікаються декілька годин в печі або духовці, неймовірно ароматні та смачні.

Перші кроки до приготування голубців – це добре промита та підготовлена квашена капуста.

Фото з мережі інтернет

Крок 1. 

Беремо качани капусти середнього розміру білу. Вирізаємо ніжку та складаємо у посуд.

Крок 2. 

На 12 літрів води, 1 кг не йодованої солі. Розчинити сіль у теплій воді та залити капусту. Кількість розчину беремо, щоб капуста вільно плавала в розчині.

Крок 3. 

Ставимо в тепле місце.

Крок 4. 

Квашена капуста має бути м’яка, якщо притиснути і тоді з листочками буде легко працювати.

Крок 5. 

Перед приготуванням голубців кожен качан капусти розділити на листки та вирізати тверду частину.

Крок 6. 

Підготовлені листи залити чистою, холодною водою та залишити на 3 години.

Крок 7. 

Квашена капуста дуже кисла та солена, потрібно її вимочити у воді, щоб готова страва не була занадто кислою.

Переходимо до приготування голубців. Ми знаємо, що вони повинні бути в розмір з мізинцем, тому кожен лист капусти ділимо на 3-4 частини залежно від розміру листа.

Фото з мережі інтернет

Інгредієнти розраховані на два горщики по 3 літри, тому їх кількість може відрізнятися від зазначеної. Залежно від потреб, а на Гуцульщині від кількості осіб на тому чи іншому святкуванні.

Головне правило начинки – одна частина кукурудзяної крупи і три частини рису, одна частина сира морква та цибуля і три частини тушковані.

Інгредієнти 

  • 3 головки квашеної капусти;
  • 1 велика цибулина;
  • 2 середні моркви;
  • 150 г кукурудзяної крупи;
  • 450 г круглого рису;
  • олія соняшникова;
  • 1 пачка сушеного кропу та петрушки;
  • сіль та перець на смак;
  • вода.

Спосіб приготування 

  1. перед приготуванням голубців замочити листи квашеної капусти у воді на три години, як описано вище;
  2. рис промити, варити після закипання в підсиленій воді 10 хв. Злити воду та промити;
  3. кукурудзяну крупу грубого помелу промити та варити після закипання 15-20 хв, до напівзвареного стану;
  4. цибулю нарізати дрібним кубиком. Смажити на рослинній олії до м’якості, додати натерту моркву, посолити, поперчити. Готувати до легкого рум’яного кольору;
  5. у великій мисці змішати рис, кукурудзяну крупу, смажену моркву з цибулею, сушений кріп та петрушку, додати сиру нарізану цибулю та сиру натерту моркву. Можна додати 2 столових ложок  рослинної олії. Все гарно розмішати;
  6. горщик всередині змастити олією. На дно покласти листи капусти, щоб голубці в процесі готування не пригоріли;
  7. кожен листок квашеної капусти розрізати на 4 частини;
  8. на капусту, за допомогою чайної ложки, викладати начинку;
  9. завертати кожен голубець у вигляді маленького трикутника;
  10. викладати в горщик ніби сонечком, ширша частина до зовнішнього краю горщика;
  11. між шарами можна додавати зовсім не багато рослинної олії;
  12. голубці залити гарячою, підсоленою водою. Заливати нижче поверхні голубців. Зверху голубці також накрити листками капусти;
  13. духовку розігріти до 180 градусів. Готувати голубці 4-5 годин, періодично перевіряти на готовність. Також контролювати температуру, можливо доведеться знизити до 160 градусів;
  14. страву охолодити та зберігати в холодильнику;
  15. голубці можна подавати як гарячими, так і холодними.

Готуйте із задоволенням та насолоджуйтеся цією унікальною українською стравою.

Інформатор бажає вам смачного.

До теми: Що приготувати з картоплі? Топ-5 рецепта які вас здивують

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Телефонуйте за номером 096 989 60 87

Нагору