Стравою справжніх гуцулів – це голубці із квашеної капусти. У народі їх називають “мізинчиками”, щоб їх накрутити знадобиться не одна година, однак вони того варті. Тому пропонуємо вам рецепт гуцульських голубців.
Повідомляє Інформатор
Гуцульські голубці давно стали невід’ємною частиною будь-яких святкувань на Гуцульщині. Їх готують як на весілля, так і на похорон.
Голубці “мізинчики” готуються з кукурудзяної крупи, перемішаної з салом і чебрецем, запечені в печі разом з копченими ребрами. Тому для гуцулок – це своєрідний ритуал.
Капуста для гуцульських голубців обов’язково повинна бути квашена. Таку капусту квасять цілими качанами в розчині води та солі. Бо голубці можуть готувати протягом року, капусту квасять з запасом до наступного сезону.
Для приготування гуцульських голубців використовують спеціальний горщик, зроблений з глини. В такому посуді голубці, які запікаються декілька годин в печі або духовці, неймовірно ароматні та смачні.
Перші кроки до приготування голубців – це добре промита та підготовлена квашена капуста.
Крок 1.
Беремо качани капусти середнього розміру білу. Вирізаємо ніжку та складаємо у посуд.
Крок 2.
На 12 літрів води, 1 кг не йодованої солі. Розчинити сіль у теплій воді та залити капусту. Кількість розчину беремо, щоб капуста вільно плавала в розчині.
Крок 3.
Ставимо в тепле місце.
Крок 4.
Квашена капуста має бути м’яка, якщо притиснути і тоді з листочками буде легко працювати.
Крок 5.
Перед приготуванням голубців кожен качан капусти розділити на листки та вирізати тверду частину.
Крок 6.
Підготовлені листи залити чистою, холодною водою та залишити на 3 години.
Крок 7.
Квашена капуста дуже кисла та солена, потрібно її вимочити у воді, щоб готова страва не була занадто кислою.
Переходимо до приготування голубців. Ми знаємо, що вони повинні бути в розмір з мізинцем, тому кожен лист капусти ділимо на 3-4 частини залежно від розміру листа.
Інгредієнти розраховані на два горщики по 3 літри, тому їх кількість може відрізнятися від зазначеної. Залежно від потреб, а на Гуцульщині від кількості осіб на тому чи іншому святкуванні.
Головне правило начинки – одна частина кукурудзяної крупи і три частини рису, одна частина сира морква та цибуля і три частини тушковані.
Інгредієнти
- 3 головки квашеної капусти;
- 1 велика цибулина;
- 2 середні моркви;
- 150 г кукурудзяної крупи;
- 450 г круглого рису;
- олія соняшникова;
- 1 пачка сушеного кропу та петрушки;
- сіль та перець на смак;
- вода.
Спосіб приготування
- перед приготуванням голубців замочити листи квашеної капусти у воді на три години, як описано вище;
- рис промити, варити після закипання в підсиленій воді 10 хв. Злити воду та промити;
- кукурудзяну крупу грубого помелу промити та варити після закипання 15-20 хв, до напівзвареного стану;
- цибулю нарізати дрібним кубиком. Смажити на рослинній олії до м’якості, додати натерту моркву, посолити, поперчити. Готувати до легкого рум’яного кольору;
- у великій мисці змішати рис, кукурудзяну крупу, смажену моркву з цибулею, сушений кріп та петрушку, додати сиру нарізану цибулю та сиру натерту моркву. Можна додати 2 столових ложок рослинної олії. Все гарно розмішати;
- горщик всередині змастити олією. На дно покласти листи капусти, щоб голубці в процесі готування не пригоріли;
- кожен листок квашеної капусти розрізати на 4 частини;
- на капусту, за допомогою чайної ложки, викладати начинку;
- завертати кожен голубець у вигляді маленького трикутника;
- викладати в горщик ніби сонечком, ширша частина до зовнішнього краю горщика;
- між шарами можна додавати зовсім не багато рослинної олії;
- голубці залити гарячою, підсоленою водою. Заливати нижче поверхні голубців. Зверху голубці також накрити листками капусти;
- духовку розігріти до 180 градусів. Готувати голубці 4-5 годин, періодично перевіряти на готовність. Також контролювати температуру, можливо доведеться знизити до 160 градусів;
- страву охолодити та зберігати в холодильнику;
- голубці можна подавати як гарячими, так і холодними.
Готуйте із задоволенням та насолоджуйтеся цією унікальною українською стравою.
Інформатор бажає вам смачного.
До теми: Що приготувати з картоплі? Топ-5 рецепта які вас здивують
Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.
Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com
Телефонуйте за номером 096 989 60 87