Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

Домашнє насильство на Прикарпатті: де знайти шелтер

Домашнє насильство

Від початку 2024 року маємо статистику – 1280 виїздів поліцейських на повідомлення про домашнє насильство в Івано-Франківську, з них відкрито тільки 38 кримінальних правопорушень. Жертви не наважуються щось змінювати, бо часто перебувають і в економічній залежності від кривдника. Проте на Прикарпатті можна отримати допомогу і ми розповімо як. 

Повідомляє Інформатор, покликаючись на Поліцію Івано-Франківської області.

Отож, що повідомляється:

До адміністративної відповідальності за ст. 173-2 КУпАП (Вчинення домашнього насильства, насильства за ознакою статті, невиконання термінового забороненого припису або неповідомлення про місце свого тимчасового перебування) притягнуло 580 кривдників, винесено 776 термінових заборонних приписів, задокументовано 38 кримінальних правопорушень за ст. 126-1 Кримінального кодексу України“.

Поліція закликає звертатись за номером 102 у разі вчинення домашнього насильства над вами, або ж ви є свідком.

Насильство буває не тільки фізичним, це також психологічне та економічне.

Нагадуємо, що жорстокість вчиняють не тільки над жінками, а й над чоловіками.

На Франківщині діють “Шелтери Святої Ольги” Маняві та Лисці. Перший – займається реабілітацією жінок, які постраждали від сексуального насильства зі сторони російських військових. У Лисці  прихисток можуть знайти жінки, які потерпали від домашнього насильства.  Зараз там перебуває 12 людей. Це тимчасовий прихисток на декілька місяців.

Ми поспілкувались з директором шелтеру, отцем Миколою Горгулою. За його словами, жінки потрапляють до прихистку через партнерські профільні організації – поліцію, лікарню,  соціальну службу тощо.

Для життя матерям та дітям видають харчові та гігієнічні набори, а увесь побут вони можуть організувати самостійно. Дітей допоможуть влаштувати в садочки та школи. На питання, що бачить Микола Горгула, коли знайомиться з постраждалою, він відповів:

Невизначеність. Жінка в стресовому стані та не знає, що робити“. Саме тому шелтери є альтернативою у випадках домашнього насильства. Безпека – це одна основних вимог,  тому прихистки мають камери відеоспостереження, є кнопка виклику поліції та огорожа. Контакти можна знайти тут.

Інформатор закликає не терпіти домашнє насильство, бо постраждалими також будуть ваші рідні та діти.

Читати також: Прикарпатські поліцейські їхали на виклик про домашнє насильство, а знайшли незареєстровану зброю

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Телефонуйте за номером 096 989 60 87

 

Нагору