Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

У Франківську показали фільм про кулінарну спадщину України – “Смак свободи”

У Франківську показали фільм про кулінарну спадщину України - "Смак свободи"

У кінотеатрі “Космос” зібралося понад дві сотні глядачів, адже презентували стрічку про українську кухню за мотивами книги Ольги Франко. Фільм називається “Смак свободи”.

Повідомляє Інформатор 

Головні ролі у фільмі зіграли українська акторка театру та кіно – Ірма Вітовська, Ірина Кудашова, Тетяна Малкова, Паша Лі, який загинув в Ірпені 6 березня 2022 року, рятуючи дітей.

Авторкою сценарію фільму стала Олена Моренцова-Шулик.

За словами продюсерки над фільмом працювали понад 5 років. Головний меседж полягає у тому, що ми маємо пишатися своєю власною культурою та кухнею зокрема, адже наша кулінарна культура дуже багата та унікальна.

“Ми маємо цінувати те ким ми є. Ми маємо розповідати про свою культуру світові й знаходити для себе натхнення в нашому корінні, традиціях а не намагатися копіювати когось. Наша культура цікава” – каже Ольга Моренцова-Шулик.

Зйомки стрічки відбувалися до повномасштабного вторгнення. Проект “Смак свободи” виграв пітчинг Держкіно. Зйомки фільму розпочалися в 2021 році спочатку знімали декілька місяців у Київській області, Києві та у Львові.

Ірина Кудашова зіграла головну роль кулінарки Варвари Рудик. Акторка поділилася з нами, що історія її персонажа схожа на її власну історію. Ірина родом з маленького містечка, переїхала у велике місто, щоб здійснити свою мрію.

Однак як каже Ірина, що на відміну від її персонажа вона сама не така рішуча їй щоб прийняти рішення потрібен час. Ще Ірина нам зізналася, що готувати не сильно вміє, але після цього фільму навчиться точно, адже їй подарували ту славнозвісну кулінарну книгу написану самою Ольгою Франко.

“Варя вона смілива вона заради своєї мрії готова на все. Весь фільм Варя шукає себе. вчиться слухати свій голос. І врешті-решт її мрія здійснюється. Дівчина знаходить себе і каже дуже чудову фразу, яка мені неабияк подобається. Фраза звучить так: “Нам українцям є чим пишатися”” – розповіла про свою героїню Ірина Кудашова.

Також акторка каже, що цей фільм можна розкладати на цитати, адже в ньому викладена велика філософія української культури, не соромитися свого коріння та вірити у краще. Це друга серйозна роль Ірини від початку її кар’єри.

“Я вважаю, що це кіно стане для більшості терапевтичним, адже воно трохи казкове та надихаюче” – додає акторка.

Ірма Вітовська, яка зіграла роль Ольги Франко, вважає, що про її героїню потрібен окремий біографічний фільм, тому що Ольга надзвичайно важлива постать в історії та культурі України.

“Ольга Франко неабияк відрізняється в одязі. Це та Україна в якій збереглися фрагменти мирного життя для неї та її країни. Без її особистісної трагічної долі з родиною Франко. Я дуже рада, що зіграла таку важливу історичну жінку” – ділиться Ірма Вітовська.

Ірма Вітовська каже, що такі фільми зараз надзвичайно потрібні. Перш за все для вивчення своєї культурної спадщини.

“Найкраща для мене фраза моєї героїні – це те, що вибір є завжди, не варто все робити по-правді, адже якби там не було правда завжди виграє. Це прекрасна стрічка про інтеграцію знаходження в собі гідності й вмінні жити чесно” – додає Вітовська.

Фільм для широкої аудиторії тому його можна дивитися всім. Прокат стрічки в кінотеатрах стартує 7 березня.

Читайте також: Надвірнянські заклади освіти продовжують акцію “Благодійний Ярмарок”

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Телефонуйте за номером 096 989 60 87

Нагору