Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

У колодязях Прикарпаття вода – з нітратами

Під час щорічної перевірки якості води в Долинській та Вигодській громаді виявили перевищення норм нітратів у колодязях. Така вода надзвичайно небезпечна для дітей.

Повідомляє Інформатор покликаючись на Івано-Франківського обласного центру контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України.

Працівники Долинського та Калуського районного відділу Івано-Франківського обласного центру контролю та профілактики хвороб, провели лабораторні дослідження проб води у двох громадах, де було виявлено перевищення нормативних рівнів вмісту нітратів у 2-х пробах з індивідуальних криниць в селі Підбережжя Долинської територіальної громади, а також в 4-х пробах з індивідуальних криниць в селі Шевченкове Вигодської територіальної громади.

Причиною цього у Держсанепідслужбі називають недотримання санітарно-гігієнічних вимог при облаштуванні та експлуатації колодязів та свердловин, миття транспорту біля них, будівництво септиків, влаштування водоймищ для водоплавної птиці. Окрім цього, нітрати у воду для пиття потрапляють через близькість сільськогосподарських полів, з яких змиваються добрива. Вони потрапляють у ґрунтові води, а звідти — в колодязі та свердловини.

Вода з нітратами — особливо небезпечна для грудних немовлят. Тож краще воду з колодязів та свердловин для годування такого віку дітей не використовувати. Це може призвести до гіпоксії (недостатньої кількості кисню в тканинах), яка надалі може спричинити серйозні наслідки загрози життю, особливо для дітей.

Читайте також: У разі надзвичайної ситуації. На Прикарпатті доручили підготувати криниці та колодязі

Залишайтеся на зв’язку! Ми у FacebookInstagramTelegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Телефонуйте за номером 096 989 60 87

 

Нагору