Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

З грибами та квасолею – рецепт пісних гуцульських вареників

З грибами та квасолею - рецепт пісних гуцульських вареників

18 березня у православних та греко-католиків розпочався Великодній піст. Впродовж 48 днів віряни дотримуються строгої дієти.  Які пісні страви під час посту популярні на Гуцульщині читайте у матеріалі.

Інформатор підготував рецепт пісних вареників

Базовий раціон гуцулів у часі посту складається із зернових (кукурудзи, ячменю, вівса), овочів (картоплі, капусти, буряка), бобових (гороху, квасолі).

Щоденним хлібом в горах довго служив корж (буришник) з переважно, кукурудзяного борошна, нерідко із додаванням до хлібного тіста вареної картоплі.

В сучасному харчуванні приготування таких коржів скоротилося. Дуже популярні на Гуцульщині круп‘яні та мучні страви: густа, однорідна каша з кукурудзяного борошна (кулеша), вареники (“пироги”) з різного борошна з сиром та бринзою, картоплею, капустою у піст з грибами та квасолею, “терті пляцки” (деруни), галушки тощо.

Пропонуємо, вам рецепт пісних вареників. 

Нам знадобиться, мука, квасоля, сушені гриби, цибуля.

Спосіб приготування найсмачніших вареників по-гуцульськи 

  1. Квасоля.  Для найсмачніших вареників по-гуцульськи відварити до готовності, злити відвар, посолити і поперчити. Подрібнити у блендері чи м’ясорубці;
  2. Сушені гриби промити, залити холодною водою та залишити на 30 хвилин. Відварити у цій же воді протягом 10 хвилин. Дрібно нарізати і обсмажити на олії з подрібненою цибулею;
  3. Поєднати грибну начинку з квасолею для найсмачніших вареників по-гуцульськи. Посолити та поперчити до смаку;
  4. З борошна та води замісити тісто. Розкачати його у тонкий пласт. Вирізати кружальця діаметром 7-8 см. На середину кожного кружечка викласти начинку та заліпити вареники;
  5. Відварити гуцульські пироги в трохи підсоленому окропі протягом 7-10 хвилин;
  6. Цибульку подрібнити та обсмажити до золотистого кольору.

Гуцульські вареники викласти на тарілку, заправити цибулею та одразу смакувати.

Інформатор бажає вам смачного, а також закликає правильно харчуватися навіть під час Великого посту.

Христина П’ятнюк 

Читайте також: Невід’ємна частина святкувань на Гуцульщині. Рецепт гуцульських голубців

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Телефонуйте за номером 096 989 60 87

Нагору