Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

Оновлено. Чергове засідання суду щодо будинку на Шевченка, 12 відбудеться 26 березня

Суд щодо будинку на Шевченка 12

Сьогодні, 19 березня, відбулося чергове судове засідання  у справі скасування рішення про внесення будинку на Шевченка 12 до переліку пам’яток архітектури. Проте згоди досі не дійшли. Деталі конфлікту нагадує Інформатор.

Ми відвідали судове засідання у цій справі.

Нагадаємо, що під час останнього судового засідання було прийнято рішення долучити до справи третю сторону – департамент культури, національностей та релігій ОВА.

суд на прикарпатті

Фото з суду

Цього разу третя особа по стороні відповідача не з’явилася, однак подала клопотання про розгляд справи без її участі.

Також на адресу суду надійшла заява про вступ прокурора у справу в інтересах держави в особі Департаменту містобудування та архітектури Івано-Франківської міської ради.

Сьогодні на  судовому засіданні, суддя Бобров зачитав заяву прокуратури, яка хоче долучитися до справи як третя сторона з боку відповідача – департаменту архітектури.

Зокрема, в заяві йдеться про те, що 15 березня 2024 року Міністерство культури та інформаційної політики внесло будинок на Шевченка, 12 до Державного реєстру нерухомих пам’яток України.

Прокуратура повідомляє про вступ прокурора у справу на стороні департаменту архітектури та містобудування для захисту інтересів держави у цій справі, аргументує це тим, що департамент архітектури неналежно виконує свої обовʼязки.

“Питання охорони спадщини стоїть в державі гостро і  знищення памʼяток несе шкоду суспільству в цілому. Питання охорони памʼятки на Шевченка, 12 набуло резонансу після публікацій в ЗМІ. Ми прийняли рішення вступити в розгляд справи і підготували клопотання” – каже представниця прокуратури Наталія Андрусяк.

Також Андрусяк додає, оскільки 15 березня Міністерство культури внесло до державного реєстру памʼяток будинок на Шевченка, 12 то згідно з законом про охорону культурної спадщини, реконструкції на таких об’єктах не передбачається. Зобовʼязавши департамент видати містобудівні умови та обмеження, охорона спадщини буде неможливою.

Представник позивача Євген Мануляк аргументує тим, що відмова департаменту є протиправною та порушує законні інтереси його власника майна (ред. Володимира Балагури). 

Оскільки ґрунтується на висновках про те, що наміри забудови не відповідають вимогам містобудівної документації на місцевому рівні.

Мануляк вважає, що даний будинок не набув статусу пам’ятки культурної спадщини. Посилається на законодавчі норми.

“Ми вважаємо, що департамент містобудування та архітектури використав свої повноваження не в спосіб, який передбачений законом України. Тобто, для того, щоб пам’ятка архітектури набула свого статусу потрібен ряд юридичних фактів наявних у своїй сукупності. Таким чином при винесенні розпорядження 94 року за яким нібито цей об’єкт набув статусу пам’ятки порушено, адже не було дотримано в повному обсязі процедуру внесення даного будинку до культурної спадщини. “ – аргументує представник позивача Євген Мануляк.

Також Мануляк додав оскільки не було складено повного переліку державно-облікової документації, тому у зв’язку з тим позивач не може вважати об’єкт є пам’яткою архітектури та запевнив, що у випадку ухвали суду, щодо скасування рішення про статус пам’ятки архітектури будинку на вулиці Шевченка, 12 буде його реставрувати, а не реконструювати (ред. будувати на його місці щось).

Відтак суд з метою об’єктивності у даній справі дочекатися представників третьої особи управління культури та релігій та культурної спадщини Івано-Франківської ОДА та призначити чергове засідання 26 березня на 10:00. 

Читайте також: Карта пам’ятників російської військової слави на Прикарпатті

Христина П’ятнюк.

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Телефонуйте за номером 096 989 60 87

Нагору