Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

Як виглядало Яремче у давнину: добірка ретро-фотографій

Як виглядало Яремче у давнину: добірка ретро-фотографій

Місто Яремче (до 2006 р. – Яремча) засноване у 1895 р., коли була споруджена залізниця Делятин-Вороненко. З тих пір Яремче, завдяки мальовничості місць і зручному транспортному сполученню, поступово перетворюється на популярний курорт, що поглинув з часом села Дора і Ямна. Як місто виглядало колись дивіться у нашій добірці ретро-фото.

Повідомляє Інформатор 

Перша історична згадка про Яремче датується 1787 роком. 200 років тому за народними переказами у місті поселився втікач від феодального тиску Ярема Годованець. З його іменем і пов’язують назву міста.

Захід сонця над Прутом. Яремче. Джерело фото – Володимир Павлишин.

“У переказі, поданому Зінчуком у зібранні «Казки Гуцульщини» розповідається, що в селі Княждвір теперішнього Коломийського району жив колись князь, який мав двох синів: Микулу і Ярему. Микулі князь дав ті землі, де тепер Микуличин, а Яремі – де тепер Яремче”, – йдеться у книзі Габорака “Назви Населених пунктів Івано-Франківщини”.

Історія походження міста Яремча має кілька версії, однією з таких є тюркське походження назви, яка означає “повертати назад”.  Так назвали цей населений пункт монголо-татари, які, маючи страх перед непрохідними карпатськими горами і лісами, повернули звідси назад.

Берег річки. Джерело фото – Володимир Павлишин.

Насправді Яремче довго було присілком Дори. Отримати статус населеного пункту вдалося після того, як тут звели залізницю Делятин-Вороненко. У 1895 році в Яремчі навіть збудували один із найбільших у Європі залізничний арковий міст за віденським проектом, який було вщент зруйновано у період Другої світової.

Джерело фото – wiki-carpathians

Залізничний міст в Яремче над Прутом. Джерело фото – wiki-carpathians

У радянський період у Яремчі відкрився Музей партизанської слави. Він проіснував до 1993 року, а тоді був перейменований на Музей визвольної боротьби.

Тепер це – філія Музею народного мистецтва Покуття та Гуцульщини, який пропонує експозиції та виставки народного мистецтва. Проте у фондах цього музею і досі зберігаються особисті речі червоноармійців Руднєва та Ковпака.

Джерело фото: Володимир Мигович

Музей також має велику експозицію опришківського руху. Адже його ватажок Олекса Довбуш часто бував саме в Яремчі. У селі Ямна проживала сестра Довбуша і звідси походив його побратим і племінник Павло Орфенюк. Він загинув у бою з поляками, коли очолив загін після смерті Довбуша.

Самого Довбуша, тут називають ще карпатським Робіном Гудом. Про нього складено багато легенд, переказів і пісень. Йому навіть присвячено туристичний маршрут “Стежка Довбуша”.

Він веде по хребті гори Маковиця до “каменю Довбуша”. Насправді, це – величезна брила, яку ніби скинув Довбуш із гори на ворогів, бо був наділений надприродними силами.

Яремче. Скелі Довбуша. Джерело фото – Ірина Шараневич

Розповідають, тут, у горах Довбуш сховав і свої скарби. Яремчанці жартують, як є час, їх можна пошукати. Але найбільший скарб, кажуть, знайшов той, хто бодай раз приїхав до Яремча і побачив Карпати.

Джерело фото – wiki-carpathians

Сьогодні Яремче є популярним туристичним містом Івано-Франківської області. Щороку його відвідує близько мільйон туристів.

Кожне місто Прикарпаття має власну унікальну історію, яка варта уваги. До нашого часу збережено значну кількість ретро світлин практичного кожного міста Івано-Франківської області, Яремче не виняток.

Щоб детально розповісти історію міста Яремче напевно потрібна окрема стаття, але так чи інакше нам є чим пишатися, адже архітектурна спадщина Прикарпаття надзвичайно багата та відома у світі.

До теми: Як виглядав Делятин у давнину: добірка ретро-фотографій

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Телефонуйте за номером 096 989 60 87

Нагору