Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

росіяни продовжують кібератаки на Українські медіа: що відомо?

росіяни продовжують кібератаки на Українські медіа: що відомо?

російські хакери продовжують атакувати українські медіа. Безсумнівно, такі кібератаки триватимуть, ба більше — вони можуть ставати все більш руйнівними та призводити до більш небезпечних наслідків.

У 2024 році Росія продовжує атакувати українські телеканали, Інформатор зібрав наймасштабніші з них.

19 лютого невідомі хакери зламали систему, що відповідає за ефірне мовлення телеканалу «Еспресо». Вони розмістили в етері телеканалу короткий ролик із кадрами зруйнованих українських міст, відео з Джозефом Байденом і закликом зупинитися, натякаючи на нібито причетність США до війни в Україні.

24 лютого телеканал «Прямий» зазнав російської хакерської атаки. У онлайн-трансляції каналу на YouTube зламали рухому інформаційну стрічку, внаслідок чого замість новин транслювалася російська пропаганда. Невдовзі фахівці телеканалу вимкнули рухому стрічку, щоб відновити її роботу.

Крім того, Росія розпочала активне глушіння супутникового сигналу українських телеканалів на супутниках Astra4A та Hotbird13E, які належать європейським телекомунікаційним компаніям SES та Eutelsat.

«Еспресо» у березні зазнав атак на супутникові трансляції два тижні поспіль. З території Росії глушать сигнал на супутнику «Астра 4», який видимий в усій Європі. Моніторингові служби європейських операторів супутникового зв’язку виявили, що локація в Підмосков’ї.

13 березня сигнал «Суспільного Мовлення» на супутнику намагалися глушити з території Росії. Зафіксували годинну атаку на супутникові телеканали «Перший», «Суспільне Культура», «Суспільне Крим», «Суспільне Новини», «Суспільне Спорт», а також радіостанції. Як стало відомо, глушили з центру космічного зв’язку «Медвежьї озера», що розташований у Підмосков’ї.

28 березня приблизно о 09:30 росіяни намагалися заглушити ефіри «1+1 Україна», «1+1 Марафон», «ТЕТ», «ПЛЮСПЛЮС», «Бігуді», «2+2», «УНІАН» та інші.

«Відбулося масштабне зовнішнє втручання в мовлення українського ТБ на супутнику Astra4A», — йдеться в повідомленні медіахолдингу.

У квітні атаки на українські ЗМІ продовжилися, так:

17 квітня відбулися чергові спроби заглушити супутникове мовлення на транспондері Astra 4A 11766 H, де здійснюють мовлення 39 телеканалів. Тимчасово призупинили трансляцію власні й партнерські телеканали холдингу 1+1 media — «1+1 Україна», «1+1 Марафон», 2+2, «ТЕТ», «ПЛЮСПЛЮС», «Бігуді», KVARTAL TV та інші.

Крім того, 17 квітня зафіксували втручання в роботу телеканалу українського іномовлення FREEДОМ на супутнику Hot Bird 13G. Під час атаки глушили сигнал і тимчасово підмінили контент на трансляцію каналу з логотипом «ZA ЖИЗНЬ!». FREEДОМ звернувся із заявою до Ситуаційного центру забезпечення кібербезпеки Служби безпеки України. Також питанням втручання у роботу оператора супутникового зв’язку Eutelsat, якому належить супутник Hot Bird 13G, займаються правоохоронні органи Франції.

24 квітня тривала хакерська атака на ефіри каналів медіагрупи Starlight Media. Контент замінили трансляцією каналу «ZA Жизнь!» із російською рекламою та фрагментами балету «Лебедине озеро». Член Нацради з питань телебачення та радіомовлення Максим Онопрієнко повідомив, що підміна супутникового сигналу тривала 26 хвилин. Це втручання аналогічне до атаки на 1+1 media. Медіагрупа і провайдери відразу реагували й вимикали трансляцію.

Інформатор попереджає, атакуючи медіа, ворог прагне дестабілізувати ситуацію в Україні, посіяти паніку серед населення, викликати в українців недовіру до влади або до військових, розповсюдити свою брехливу пропаганду та фейки, отримати доступ до важливої інформації, зокрема і персональних даних медійників.”

Читайте також: Чим займається кіберполіція Прикарпаття | поради безпеки в інтернеті

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Телефонуйте за номером 096 989 60 87 

Нагору