Інформатор Івано-Франківськ

АФІША

Відкриття виставки, презентація скульптури, запис етеру: куди піти у Франківську 25 квітня

25 квітня, на гостей та жителів Івано-Франківська очікує маса цікавих подій. Ви зможете відвідати виставу, побувати на конференції та насититись природою під час відкритого тренування.

Інформатор зібрав все найцікавіше, під будь-який смак та гаманець.

ПРИХОДЯТЬ І ВІДХОДЯТЬ. ВИСТАВКА-РЕТРОСПЕКТИВА ФРАНКІВСЬКОГО ЖІНОЧОГО ВІДЕОАРТУ

«Приходять і відходять» – це ретроспектива жіночого відеоарту з однієї з географічних периферій України, яка [ретроспектива] з самого початку була приречена не відбутись або ж відбутись в неповному форматі (що майже одне й те ж). Це – ретроспектива, відправною точкою якої кураторки обирають втрачені роботи, втрачений архів та втрачені можливості.

Оповідь виставки відштовхується від втрати, яка через пригадування та фіксацію заповнюється новим змістом та обертається новою формою. Неможливо відтворити втрачене мистецтво, але можливо творити нове, спираюсь на (майже завжди міфологізовану) оповідь про втрачене. Врешті-решт, цей спосіб – один з небагатьох, який нам лишається та який ми можемо опанувати аж до (майже) перфектного стану аутопоезису, або ж самовідтворення. Останній ще часто називають резильєнтністю.

«Приходять і відходять» – це назва франківської відеороботи 1992 року, яка була втрачена та яка присутня на виставці через відеодокументацію спільного пригадування про неї трьох з п’яти долучених – Весели Найденової, Тараса Прохаська та Олега Гнатіва (Моха). Двох інших – Андрія Федотова (Федота) та Олени Рубановської – вже немає серед живих. «Приходять і відходять» – це п’єса Беккета про трьох жінок, які по черзі запитують у своїх сусідок, чи не помітно в них якихось змін. Здається, це те, що відбувається в наступних, пізніших роботах з цієї ретроспективи – жінки-мисткині звільняються від зовнішнього (чоловічого) погляду на себе, повертаючи собі власний, але роблять це в постійній комунікації та колаборації з іншими жінками на цьому шляху. «Подивись, це вже змінилось?» – ніби перепитують вони одна в одної, постійно жонглюючи ролями тієї, хто знімає, та тієї, хто в кадрі. І поки всі приходять і відходять, можливість дзеркала та можливість спільноти дозволяє чомусь затриматись, лишитись, осісти, пустити коріння.

На виставці буде представлено дев’ять відеоробіт різного часу, знятих жінками-художницями з 2009 до 2023 року, а також один відео переказ втраченої відеороботи 1993 року, яка була створена в змішаному колективі, але яку кураторки ретроспективи обирають умовною відправною точкою для виставки.

Виставка-ретроспектива вперше була представлена глядачкам та глядачам в Одеському національному художньому музеї, а у квітні буде показана в Асортиментній кімнаті в Івано-Франківську – в зміненій формі, яку диктує інший простір. І вже плануємо наступні виставки — до речі, відкриті до пропозицій!

Час: 25 березня 12:00 -18:00

Місце: вул. Січових Стрільців 15

МЮЗИКЛ “ГУЦУЛКА КСЕНЯ”

У Драматичному театрі відбудеться мюзикл “Гуцулка Ксеня” в Івано-Франківську! Унікальна вистава вже здобула визнання в усіх куточках України. Секрет успіху у поєднанні традицій та сучасних сценічних рішень, включаючи лазерне шоу від “Show Service” та спеціально створені для вистави гуцульські костюми.

Сучасний український мюзикл
Отже, наша історія починається у Ворохті. Сюди приїхали свати і наречений із самої Америки. А вся справа у тому, що хлопець – теж етнічний українець з емігрантської родини. І батько заповів йому цілий мільйон доларів. Але за однієї умови: той повинен знайти собі наречену на батьківщині, у Карпатах.

Де: Івано-Франківський національний академічний драматичний театр ім. Івана Франка, вул. Незалежності, 42

Коли: 25 квітня, 18:00

«СІМ СЛІВ СПАСИТЕЛЯ НА ХРЕСТІ» ЙОЗЕФ ГАЙДН

Напередодні Великодня, одного з найбільших християнських свят, а особливо на Страсну п’ятницю — день, коли помер наш Спаситель, згадують слова, які Христос сказав, уже висячи на хресті. Ці фрази, записані в різних Євангеліях, так і називають «сім останніх слів Христа на хресті».

Слова Ісуса Христа надихнули не одного митця на створення духовних шедеврів, в яких творці намагалися розкрити власне сприйняття й сенс останніх слів Спасителя, сповнених скорботою і співчуттям до людського роду. Ці емоції дуже вдало втілені відомим австрійським композитором, представником віденської класичної школи Йозефом Гайдном в ораторії «Сім слів Спасителя на Хресті», яка займає особливе місце у творчості композитора та у світовій музичній спадщині.

Гайдн різноманітними музичними засобами геніально оспівав вічні слова. Глибоко філософський та новаторський твір для самого Гайдна символізував його власні духовні пошуки в той період.

З часу написання ще у XVIII столітті спеціально для виконання у Страсну п’ятницю під час богослужіння ораторія «Сім слів Спасителя на Хресті» стала музичним символом Великого посту.

Коли: 25 квітня 18:30

Де: Івано-Франківська Обласна Філармонія імені Іри Маланюк

«Нові діалоги. Про Любов»: в рамках 15-річчя проєкту «Врятуймо скарби разом»

В рамках події одразу три визначальних складових:

  • Презентація скульптури “Ангел” XVIII ст. з храмів Городенки. Консервація — Валерій Твердохліб та Соломія Сташків-Олійник;
  • Відкриття виставки світлин фотохудожника Олега Нетецького;
  • Нові діалоги з художником Яремою Стециком. 20 християнських муралів у Франківську.

У 2024 році заплановано 15 цікавих нових подій в рамках 15-річчя проєкту «Врятуймо скарби разом!

Де: Івано-Франківський краєзнавчий музей, Ринок площа, 4А

Коли: 15:00

Радіо Культура на Промприладі. Запис етеру

Запрошують на запис етеру, який наживо проведе команда Радіо Культура разом із «Теплим містом» та «Промприладом».

Протягом трансляції обговорюватимуть:

  • Як промоція читання стала інструментом для творення великої спільноти однодумців у Франківську з культурним менеджером та координатором програми «Читай» Тарасом Малим;
  • Про феномен добровольців часів УПА і УСС та практики їх залучення, а також добровольців сьогоднішньої російсько-української війни з істориком, професором та доктором політичних наук Іваном Монолатієм;
  • Про переосмислення «Камінного хрест» Василя Стефаника через призму сьогодення з письменником Тарасом Прохаськом та письменницею, авторкою книжки «(НЕ)сподіваний Стефаник» та викладачкою Прикарпатського університету Ольгою Деркачовою.

Ведучий етеру – Вадим Карп’як.

Де: вул. Української Перемоги, 23 (“Промприлад”, 3 поверх

Коли: 18:00

Читайте також: Як пишуться вірші та ставиться сценічна мова: зустріч у Надвірнянській бібліотеці

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Телефонуйте за номером 096 989 60 87

 

Нагору