Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

Зберегти пам’ять старого кладовища: важлива ініціатива Надвірнянських активістів

Клуб замку Краснодвір спільно з ГО “Надвірнянський туристично-інформаційний центр” створює базу даних поховань, щоб запобігти втраті інформації про людей, які поховані на старому Надвірнянському цвинтарі.

Розповідає Інформатор.

У Надвірній старий цвинтар називають маленьким Личаківським. Історія цвинтаря сягає в давнину. Колись на його території знаходилась церква перенесена з Манявського Скиту, яка згоріла під час першої світової війни.

На цвинтарі поховані різні люди, починаючи від енкаведистів, продовжуючи жертвами радянських репресій. Також можна зустріти могили Січових Стрільців, вояків УГА, першого пластуна Дмитра Селепей, який загинув у битві на Маківці, а також лікарів та меценатів. Є припущення, що на цвинтарі поховано декілька євреїв, історія яких невідома.

Старе християнське кладовище в центрі міста має велику історичну та архітектурну цінність. На сьогодні велика кількість могил занедбана та зруйнована, таблички затерті, імені забуті. Все більше людей емігрує з міста, забуває предків та не дбає про могили. Існує велика загроза втрати інформації про похованих на старому кладовищі у Надвірній.

Тому для збереження пам’яті старого кладовища та повернення могилам імена Надвірнянські активісти створюють онлайн базу даних гробів та з часом надрукують карту з буклетом. Даний проєкт вартістю в 15 000 гривень планують втілити за пожертви небайдужих.  Як доєднатись та підтримати ініціативу: 

  • Підтримати фінансово на платформі “buy me a coffe”
  • Розповісти про похованих родичів. Це можна зробити через цих людей:

Ігор Андрусяк: +380683390843, andrunjakk-nek@ukr.net 

Уляна Бошко: +380973817523

Роман Гринішак: +380636745616

  • Поширити інформацію дослідження серед родичів, друзів чи знайомих, як в Україні, так і за кордоном.

Інформатор стежитиме за оновленою інформацією.

Читайте також: Як пишуться вірші та ставиться сценічна мова: зустріч у Надвірнянській бібліотеці

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Телефонуйте за номером 096 989 60 87

Нагору