Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

Як віряни УПЦ (МП) на Прикарпатті святкували Вербну неділю: опитування

Сьогодні, 28 квітня, Вхід Господа в Єрусалим або Вербну неділю святкують віряни ПЦУ, УГКЦ та УПЦ (МП), остання ж вже два роки як частково заборонена на Франківщині. Проте місцеві кажуть, що в Крихівцях досі є будинок, де збираються віряни Української Православної Церкви (Московського патріархату). Чи дійсно це так Інформатор вирішив перевірити. 

Повідомляє головна редакторка Інформатора Дарія Нагорна.

Зранку, 28 квітня, у Крихівцях можна було помітити святково вдягнених людей з вербовими гілочками у руках. Зрозуміло, що прямують вони до церкви, проте саме тут, на цій вулиці, її немає. Натомість віряни заходять на приватну територію, де бачимо великий декількаповерховий будинок за високим парканом.

Ми провели опитування неподалік щоб дізнатися, хто ж туди ходить і навіщо.

Як повідомили нам віряни, там зараз знаходиться місце зустрічі послідовників Української Православної Церкви колись Московського патріархату.

Чому колись? Бо формулювання “Московський патріархат” було прибрано з офіційного найменування релігійної організації у 2022 році.

До будівлі християни УПЦ (МП) підходили увесь час протягом тої години, що ми там знаходились. Одні заходили всередину, інші ж виходили назовні й цей рух майже не зупинявся. Серед вірян ми помітили як людей старшого віку, так і молодь з дітьми. Проте спілкуватися більшість не бажала, на привітання з Вербною неділею та запитання відповідали… ніяк, власне, просто ігнорували та проходили повз. Нам вдалось поспілкуватися лишень з декількома людьми.

Зокрема, старша пані пожалілася, що їх вигнали з церкви на вулиці Довженка у Франківську (ред. це відбулось рік тому за участі Руслана Марцінківа, детальніше тут).

Також порадила (ред. пряма мова) “читати історію взагалі і церкви, і всієї цієї території, яка тепер Україна. Вона колись не була Україна…”. Згодом додала, що нам (ред. журналістам)  потрібно читати літописи, а не “видержки” іноземних авторів. Також зауважила, що наша освіта (ред. пряма мова) “не така” і використання УПЦ з приставкою МП є помилковим.

На думку молодого чоловіка в авто, УПЦ (МП) має залишитись в Україні бо (ред. пряма мова) “це ж наша історія від Володимира, розумієте? Як Русь охрестили”. На наше запитання, чи згадують в молитві під час Служби Божої російського єпископа Кирила, він відповів, що ні. Вірянин, з його слів, є військовим і вважає, що українці мають бути єдиними, а ось якщо є підтвердження про проросійську діяльність представниками УПЦ (МП), то цим мають займатися СБУ та ДБР.

Більше можете переглянути в нашому Telegram-каналі.

Віряни також казали, що ми можемо зайти всередину якщо (ред. пряма мова) “прийшли з добром”, проте вже біля самих воріт нам повідомили, що це є приватна власність і зайти ми з Артемом Барабашем не можемо.

На сам кінець нас попросили піти та не заважати людям святкувати.

Нагадаємо, що рік тому, 28 березня, під час мітингу з церкви на вулиці Довженка було вигнано Українську Православну Церкву (Московського патріархату). У жовтні 2023 року Руслан Марцінків повідомив про те, що Івано-Франківська область стала першою в Україні, яка: “позбулась р@шистських попів“.

Скрін зі сторінки Руслана Марцінківа за 2023 рік

До слова, Проект Закону про заборону Московського патріархату на території України досі очікує розгляду. Детальніше про це у матеріалі Bihus.Info

Залишайтеся на зв’язку! Ми у FacebookInstagramTelegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Телефонуйте за номером 096 989 60 87

Нагору