Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

Шашлик і не тільки: рецепт смачного пікніка на свята

Великдень — це час радості та сімейних зустрічей. Що може бути краще, ніж відсвяткувати це свято на природі з кошиком смачних страв?

Інформатор зібрав декілька рецептів, які додадуть колориту вашому пікніку.

Головне правило для того, щоб пікнік був вдалим – обирайте свіже м’ясо та охолоджене. М’ясо для шашлику має бути з мінімальною кількістю жиру – в цьому випадку воно “легше” для шлунка і не так сильно пригоратиме.

Після того, як ви визначилися з «головним героєм» вашого барбекю, слід підібрати для нього правильний маринад, який додасть страві пікантного смаку та аромату, який пробудить апетит. Як правило, до складу маринаду входять суміш спецій, рослинна олія і кислота (наприклад, лимонний сік).

М’ясо або овочі кладуть в ємність з кришкою, заливають маринадом і залишають на кілька годин в прохолодному місці. Не шукайте швидких рецептів, як  замаринувати шашлик, а запам’ятайте головне: курці досить пів години маринування, щоб знайти додаткові відтінки смаку, свинині, яловичині та баранині —  мінімум 2-3 години.

Маринад на основі цибулі та помідорів (рецепт шашлику з будь-якого м’яса)

Для будь-якого сорту м’яса, навіть жирного, підійде маринад на основі цибулі та помідорів. Час маринування – 6-10 годин.

Один великий помідор та цибулину натріть на крупній тертці. Ще по два помідори та по дві цибулини поріжте дрібними кубиками. В овочеву масу додайте 3-4 подрібнених зубчики часнику, сіль і перець на свій смак, також можна додати ароматної зелені, наприклад, петрушки, кінзи або базиліку.

У глибоку миску покладіть кілограм нарізаного м’яса, залийте його склянкою води та додайте цибулево-томатну суміш.

Гострий маринад (рецепт шашлику зі свинини або телятини)

Якщо ви любите гостру їжу, то для вас чудовим варіантом буде цей маринад. Свинина або телятина має маринуватись 5-8 годин.

Підігрійте на водяній бані 1-2 столових ложок меду. Після того, як мед розтане, додайте до нього 3 столових ложки соєвого соусу, по 1 чайній ложці кунжутного масла, свіжого або сухого імбиру, 2 розтертих зубчики часнику і червоний перець собі до смаку.

Отриманого маринаду має вистачити на кілограм м’яса.

Лимонний маринад (рецепт шашлику з курки)
Цей маринад ідеально підійде для курятини. Час маринування – 2-3 години.

Змішайте 0,5 чайної ложки чорного перцю, стільки ж кориці, по 1 чайній ложці паприки й солі та 2 чайні ложки сушених італійських трав. У спеції додайте 2 розтертих зубчики часнику і столову ложку лимонного соку. Цієї суміші вистачить приблизно на пів кілограма курячого філе.

Є один секрет для того, щоб шашлик вийшов особливо ніжним. Змішайте по 2 столових ложки лимонного соку й оливкової олії, потім змащуйте цим складом м’ясо під час смаження.

Маринад на основі йогурту та каррі (рецепт шашлику з м’яса птиці)

Цей маринад найкраще підійде для птиці або білого м’яса. Час маринування – 2-3 години.

Склянку натурального чистого нежирного йогурту змішайте з 2 чайними ложками каррі й посоліть до смаку. Туди ж додайте порізану зелену цибулю і помідори чері. Замаринуйте м’ясо на 2-3 години.

Маринад для рибного шашлику

Цей маринад ідеально підійде до будь-якого виду риби. Час маринування – 1-2 години.

На пів кілограма рибного філе візьміть одну середню цибулину і наріжте її кільцями. Далі подрібніть 1-2 зубці часнику (залежно від розміру) і дрібно порубайте невеликий пучок кропу. Все це змішайте, посоліть, поперчіть меленим білим перцем і залийте столовою ложкою оливкової олії.

Коли суміш буде готова, наріжте тонкими кільцями половину лимона, додайте його в маринад і одразу кладіть в нього шматочки риби.

Крім страв з м’яса є десятки простих рецептів, які чудово підійдуть до пікніка.

Салат з картоплею та редискою. Простий та ситний салат, ідеальний для пікніка.

Інгредієнти: картопля, редиска, волоські горіхи, оливкова олія, лимонний сік, зелена цибуля, мед, гірчиця, сіль, чорний мелений перець.

В процесі приготування, відваріть або запечіть картоплю, наріжте її кружечками. Змішайте оливкову олію, лимонний сік, гірчицю і мед для маринаду. Залийте картоплю маринадом і додайте редиску та волоські горіхи.

Овочі на грилі в соєвому соусі на грилі

Овочі, приготовлені на вугіллі, традиційно є популярним на пікніках. Їх приготування не вимагає багато часу, а на виході отримуємо смачний і корисний продукт, який не “навантажує” шлунок і втамовує голод.

Інгредієнти: цукіні, баклажан, болгарський перець, шампіньйони.

Для маринаду: оливкова олія, яблучний оцет, соєвий соус, часник, спеції.

Для приготування вам знадобиться два цукіні, баклажани та два перці, а також 300 грамів грибів. Овочі та гриби помити водою, після чого наріжте все великими шматками, після чого починайте готувати маринад. Пів склянки оливкової олії змішайте з 50 мл яблучного оцту, після чого додайте 4 ст. ложки соєвого соусу та 4 зубчики часнику, інгредієнти перемішати. До маринаду додайте овочі й гриби та добре перемішати. Залиште маринуватися на годину, періодично струшуючи.

Жарте овочі на грилі приблизно 10-15 хвилин, періодично поливаючи маринадом.

Сирна тарілка

Ідеальна закуска, яка не вимагає приготування.

Інгредієнти: різноманітні сири, свіжі фрукти, оливки, крекери.

Виберіть улюблені сорти сиру, додайте фрукти, оливки та крекери для різноманітності.

Брускета з помідорами та базиліком

Найбільша перевага такої закуски – як основу використовують багет, а от начинку ви можете приготувати із будь-яких продуктів, які у вас знайдуться під рукою.

Інгредієнти: багет, помідори, базилік, часник, оливкова олія, винний оцет.

Поріжте багет та підсмажте його до скоринки на грилі. Натріть підсмажений хліб зубчиком часнику.

В дрібно порізані помідори та базилік додайте дві чайних ложки оливкової олії та одну чайну ложку винного оцту, посоліть за смаком. Ретельно перемішайте, а потім накрийте миску харчовою плівкою і дайте настоятись 5-10 хвилин.

Так помідори краще просочаться ароматами масла, оцту і базиліку.

Поверх хліба викладіть помідорову начинку.

Ці рецепти не тільки смачні, але й додадуть святкового настрою вашому пікніку. Нехай Великдень буде смачним та радісним!

Читайте також: На Франківщині з’явились перші боровики

Залишайтеся на зв’язку! Ми у FacebookInstagramTelegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Телефонуйте за номером 096 989 60 87

 

Нагору