Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

2 роковини виходу оборонців Азовсталі, 2 роковини полону | як Франківськ бореться за Героїв

Саме в цей день, 16 травня 2022 року, почався вихід Маріупольського гарнізону з “Азовсталі”, що тривав до 20 травня. З того часу і досі життя наших оборонців залишається в руках ворога. У Франківську вчергове відбудеться акція-нагадування про військовополонених “Не мовчи! Полов вбиває!”. Родини захисників закликають не бути байдужими. 

Повідомляє Інформатор.

Бої за Азовсталь тривали з 18 березня до 20 травня 2022 року. В повному оточенні росіянами та терористичними формуваннями псевдореспубліки “днр” оборонці провели понад 2 місяці.

Наші захисники вийшли в почесний полон, який мав гарантувати їм обмін на російських військовополонених або інтернування до іншої країни. Наразі лишень частина військових Маріупольського гарнізону змогла повернутися на Батьківщину.

Обіцяні три місця розтягнулись у 2 роки невідомості для родин військовополонених. Лілія Гуртовська, одна з організаторок акцій пам’яті в Івано-Франківську, чула свого чоловіка востаннє саме перед виходом з Азовсталі.

Ми прощались неодноразово. Ми прощались і 24 лютого, і перед повномасштабним вторгненням. На початку лютого він мені написав:

«Кицю, ти маєш розуміти, що ситуація серйозна. З дня на день може все початися. Я хочу, щоб ти виховувала сина справжнім націоналістом, щоб він знав справжню історію України і завжди пам’ятав про тата», – він часто зі мною прощався і це було нестерпно”, –  поділилась з нами Лілія, коли стала героїнею матеріалу “Інтерв’ю з франківчанкою про полон чоловіка та донорство крові” цьогоріч в лютому.

З того часу дівчина разом з матір’ю чоловіка та маленьким сином організовує акції-нагадування про військовополонених Маріупольського гарнізону, всіх полонених та зниклих безвісти.

Це були акції на Пасічнянському мосту, біля Ратуші за участі Олексія Гнатковського, неодноразові зібрання поблизу драмтеатру, на вулиці Північний бульвар та на Вічевому майдані.

Також містяни доєднуються до мітингів і в інших форматах, таких як: автопробіг в підтримку захисників Маріуполя та виставка малюнків дітей військовополонених біля Ратуші, що відбулась цього Великодня 5 травня.

Відео з автопробігу 10 березня.

Як результат сім’ї полонених домоглися прийняття звернення до Івано-Франківської міської ради щодо розшуку зниклих безвісти та визволення з полону захисників України. Детальніше тут.

Проте на цьому родини військовополонених не планують зупинятися і вже цієї неділі, 19 травня, біля Ратуші відбудеться чергова акція-нагадування.

Де: площа біля Ратуші Івано-Франківськ;

Коли: 19 травня о 15:00;

Хто: всі небайдужі за долю наших захисників, які рівно 2 роки в полоні у ворога.

“Два роки марних очікувань…Два роки невідомості…Скільки ще витримають вони???Коли це пекло закінчиться для них???”– питають рідні оборонців Маріуполя та Азовсталі.

Дарія Нагорна 

Залишайтеся на зв’язку! Ми у FacebookInstagramTelegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Телефонуйте за номером 096 989 60 87

 

Нагору