Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

Інформатор підготував добірку матеріалів за травень, які варто прочитати: обережно, дуже суб’єктивна вибірка

Останній місяць весни прошмигнув геть непомітно. Спочатку Прикарпаття святкувало Великдень й смакувало паски, потім — готувало дітей до останніх дзвоників. 11-класники писали основну сесію НМТ й нервували до спітніння долонь. В інформаційному плані цей місяць для Франківська був про мобілізацію та оновлення даних, день міста, Євробачення, підвищення цін на пальне та електроенергію, звільнення з полону українців 31 травня. Окрім цього, ми готували для вас ексклюзивні матеріали, про які зараз нагадаємо повторно. 

Повідомляє Інформатор про редакційні підсумки за травень.

Почнемо ми з Артема Барабаша, який минулого місяця ледь не жив на колесах. У робочих поїздках та й в особистих, він знаходив дивовижні пейзажі в об’єктиві.  Зізнаємось чесно, половина редакції заздрила, як то кажуть, білою заздрістю. А все тому, що Артем бачив ось такі краєвиди:

Надихнутися Карпатами ви зможете у двох фоторепортажах:

Вечірня панорама Карпат: коли гори шепочуть історії

Перлина Карпат: Ворохта – місце історії та краси| фото

Якщо ж ви шукаєте місцину поруч для відпочинку, то Артем може порекомендувати Парк Історії Землі “Underhill”.

Далі зазирнемо до Христини П’ятнюк. Вона у травні “шукала” рішення Тлумацької міської ради. Шукала їх і на сайті, і в друкованих ЗМІ, а потім цікавилась у міського голови, де ж вони? Розслідування журналістки Інформатора перетворилось у цілий лонгрід: “З усіх питань були прийняті відповідні рішення”: як Тлумацька міська рада НЕ повідомляє про свою роботу”.

Та вже в червні на сайті Тлумацької міської ради знову з’явився розділ “офіційні документи” й Інформатор щиро вітає такі зміни.

Скрін сайту Тлумацької міської ради — розділ “Офіційні документи”

На цьому Христина не планує зупинятися й перевірятиме інші сайти міських рад на доступ до публічної інформації та прозорість.

У Надвірній наша постійна кореспондентка Богдана Іванків досліджувала ринок на Торговиці. Каже, що “Можна дідька лисого знайти”.

Блукала так, що знайшла старі елементи декору, смаколики, одяг, домашній крам, велосипеди та свійських тварин. Що сама купувала, не розповіла, проте колоритними фото поділилась з читачами.

Більше зможете побачити в самому фоторепортажі за покликанням вище, або ж у четвер чи суботу наступного тижня, бо саме в ці дні працює ринок у Надвірній на Торговиці.

Далі розповімо про поповнення в рядах журналістів Інформатора. З травня до посади у редакції готується Марія Гарасим. З нею ми знайомі ще з квітня, бо дівчина проходила практику на базі Інформатора як студентка ПНУ імені Василя Стефаника.

Ми ж вирішили її не відпускати, тому все частіше ви будете спостерігати матеріали її авторства, як от: “Від 30 до 100 гривень: скільки коштує букет півоній в Івано-Франківську”. “Королеви” травня займають особливе місце в серцях прикарпатців, а от де купити дешевше та де знайти рідкісний сорт можете дізнатися в матеріалі Марії.

Також вона завбачливо підготувала гайд у догляді за примхливими квітами.

Редакторка Інформатора у травні цікавилась метрами квадратними. Ні-ні, переїзд наразі не очікується, а ось досліджувати доводилось державні аукціони.

Найцікавішими лотами стали три приміщенням в головному та навчальному корпусах Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу. Там початкова ціна реалізації об’єктів для оренди у сумі не перевищила й 50 гривень.

На перший погляд — дивина, проте на це є відповідна постанова Кабінету Міністрів за 27 травня 2022 року “Про особливості оренди державного та комунального майна у період воєнного стану” № 634. Деталі читайте самостійно в матеріалі “1 гривня за 1 метр квадратний: за яку вартість планують здавати в оренду приміщення університету нафти і газу в Франківську”.

ЯКІ ПЛАНИ  У ЧЕРВНІ?

Вітатимемо ще одну людину в нашому колективі та про це поки тссс… Все скоро побачите!

Продовжуємо досліджувати міські ради на прозорість та доступ до публічної інформації, досліджуємо тендери на благоустрій в одній з громад області, моніторимо чергові аукціони державного майна, в календарі маємо відразу дві сесії міських рад на Прикарпатті та розіграш привітання міського голови для журналістів Інформатора до професійного свята. Отож роботи нам вистачатиме та поміж клопотів шукатимемо час, щоб наласуватись полуницею та черешнею.

Дякуємо, що ви з нами! Читайте Інформатор, допомагайте ЗСУ та економте електроенергію.

Дарія Нагорна

Читати також: Підсумки квітня від редакторки Інформатора: ви читали про оренду квартир, декларацію заступника начальника ТЦК та гриб

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Телефонуйте за номером 096 989 60 87

 

Нагору