Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

Представники Уповноваженого з прав людини перевірили центр реабілітації “Лелеченя” на Прикарпатті

У межах моніторингу дотримання прав дітей з інвалідністю під час воєнного стану співробітники регіонального представництва Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини в Івано-Франківській області Людмила Непийвода та Світлана Дем’янчук перевірили Обласний центр комплексної реабілітації для осіб з інвалідністю та дітей з інвалідністю “Лелеченя”.

Пише Інформатор із посиланням на сайт Омбудсмана.

Реабілітаційний центр створює умови для всебічного розвитку осіб з інвалідністю та дітей з інвалідністю. Зокрема йдеться про соціальну, психологічну, педагогічну, трудову реабілітацію та медичний супровід.

Тут функціонують відділення денного стаціонару (смт. Заболотів) та стаціонарне відділення (с. Джурів), що розраховані на 40 місць. Кількість робочих місць у Центрі – 57, наразі тут працює 53 особи. Є вакансії асистентів вчителів, реабілітолога, дифектолога, асистента вихователя, лікаря-психіатра, медсестер із масажу та лікувальної фізкультури.

У день перевірки тут перебувало 15 повнолітніх осіб з інвалідністю та 18 дітей з інвалідністю. Із 13-ти дітей у стаціонарному відділенні, 5 дітей з інвалідністю переміщені з Одеського дитячого будинку-інтернату та перебувають тут з червня 2022 року.

“Лелеченя” забезпечує пацієнтів харчуванням: у стаціонарному відділенні – 4-разове, середня вартість якого на день на одну особу складає 118 грн., у відділенні денного стаціонару – 2-разове, вартістю 73 грн.

Представники Омбудсмана з прав людини відзначили, що організація та надання Центром реабілітаційних послуг відповідає встановленим законодавством вимогам. Тут є належні умови для реабілітації, наявне відповідне обладнання, з дітьми працюють реабілітологи, логопеди, дифектологи, психологи та інші фахівці. У відділенні денного стаціонару є підйомник на другий поверх для дітей з інвалідністю. Також Центр має власний спеціалізований транспорт, яким здійснюється підвезення до реабілітаційної установи.

Під час моніторингу виявили проблемні питання щодо оформлення документів про отримання комплексних реабілітаційних (абілітаційних) послуг (з червня 2022 року затверджені нові форми документації). Крім цього, у стаціонарному відділенні немає безбар’єрного простору для пацієнтів.

За результатами перевірки Центр отримав рекомендації щодо вирішення проблемних питань і вдосконалення роботи Центру.

Читайте також: Хто відповідатиме за права людини на Прикарпатті: візит Дмитра Лубінця

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Нагору