Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

Із Днем архітектури: екскурсія Франківськом

1 липня в Україні відзначають День архітектури. На честь такого чудесного свята пропонуємо вам невелику екскурсію містом. Попереджаємо: може викликати сльози, особливо якщо у вас є смак. 

Інформатор запрошує на прогулянку Франківськом архітектурно-дизайнерським.

Перша зупинка нашої екскурсії сьогодні — вулиця Чорновола, 6. Сьогодні тут чудесні руїни, які колись були храмом упц мп.

Власне, в самому знесенні проросійської церкви немає нічого поганого. За винятком того, що ці руїни зараз ось так і стоять посеред вулиці в центрі міста. Саме місто, до речі, обіцяло побудувати тут дитсадок.

На територію ви не потрапите, бо на воротах висить клямка.

Щоби побачити наступну локацію, треба просто глянути навпроти. Вулиця Чорновола, 9 — тут був найстаріший будинок вулиці, який потребував ремонту.

170-літній будинок знесли в 2021 році. Натомість мали б побудувати інше приміщення для УГКЦ.

Приміщення тут, як бачите, нема. Зате є стоянка, військовим безкоштовно.

Далі йдемо на вулицю Шевченка, 1. Тут можна прогулятися під колонадою…

… але будьте обережні, не зайдіть у стіну, якої тут не мало б бути.

Так, вітаємо вас біля готелю “Дністер” — будівлі, яку не можемо не згадати в день архітектури. Що не так із готелем — читайте за посиланням. Наразі за перевірку взявся Мінкульт.

Окрім цього, гуляючи містом, не забувайте дивитися вгору й по боках. Так, вгорі можна побачити стан будівель — конкретно ці будинки навпроти Ратуші.

Також можна насолодитися таким явищем як “народний дизайн”. Сюди відносимо всі спроби містян покреативити з фасадами своїх крамничок, не обтяжуючи ці фасади нудним концептом “гармонійний вигляд вулиці”.

Й, звісно ж, не забуваємо про рекламно-вивіскові шедеври. Так, ось ці пані демонструють білизну за кілька метрів від Ратуші.

Ось такою вийшла наша архітектурна прогулянка. Пропонуємо насамкінець вмити очі свяченою водою й видихнути з полегшенням. І, звісно ж, сподіваємося на те, що збереження архітектурних пам’яток і дизайн-код міста рано чи пізно перестануть бути словами, значення яких відповідним інстанціям треба шукати в словнику. Краще, звісно, рано, ніж пізно.

Юлія Равлюк

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Нагору