Інформатор Івано-Франківськ

ГРОШІ

Домашнє дешевше. Скільки коштує сало в Івано-Франківську?

Домашнє дешевше. Скільки коштує сало в Івано-Франківську?

Сьогодні, 8 грудня, в США відзначають День сала. В них цей день знаменує відродження сала як поживного та універсального кулінарного інгредієнта. 

Інформатор вирішив дізнатися вартість сала в Івано-Франківську.

Ми відвідали м’ясні павільйони, ринок та супермаркети міста.

На ринку є кілька видів сала:

  • свіже несолоне;
  • у червоному перці;
  • у чорному перці;
  • домашнє (копчене).

Ціна на кожне сало різна. Сало солоне 1 кілограм коштує – 225 гривень. Свіже несолене вартує 279 гривень за кілограм.

У перцях та зі спеціями – від 180 гривень за кілограм.

В супермаркеті “АТБ” ми знайшли тільки копчене сало “М’ясна лавка” – 26, 55 за 100 грам.

В м’ясному павільйоні в центрі міста за свіже сало треба віддати від 120 гривень – в залежності від товщини та ваги сала.

У “Метро” сало марки “М’ясна гільдія” бокове солоне охолоджене можна купити за 183, 49 за кілограм. В “Сільпо” можна замовити “Монастирське” сало за 28,40 за 100грам. Домашнє – 38,90 за 100 грам.

За даними Мінфіну кілограм домашнього сала вартує 244,00 грн., солоного – 264,44 грн. У листопаді домашнє вартувало 259,00 грн, а ціна солоного не змінилася.

У серпні Інформатор писав, що ціни на сало трохи зросли. У Франківську воно вартувало від 179, 90 грн  за кг до 335, 80 грн за кілограм.

Колись сало уникали через те, що воно вважалося шкідливим для здоров’я, а тепер його цінують за користь для здоров’я та кулінарну універсальність.

Тож як в домашніх умовах засолити сало та приготувати з нього смачну закуску? 

Придбане або домашнє сало слід нарізати невеликими кусочками. Змішати у мисці великої ємності сіль бажано (йодовану) та мелений чорний перець. Помістити туди нарізані кусочками сало та обкатати його повністю у солі з перцем. Вийняти та залишити його на кілька хвилин для увібрання солі. Після чого сало можна поміщати у скляні банки. Гуцули ж поміщали в дерев’яні бочки, вважали, що так довше зберігатиметься сало і буде запашнішим.

Також можна сало зробити закускою. Для цього слід дрібними скибочками нарізати сало й додати цибулю кільцями.

Взяти глибоку посудину, помістити в неї нарізане скибками сало, цибулю додати, перцю – меленого і в горошок. Дати часник, додати 1-2 чайні ложки оцту. Все це ретельно перемішати та залишити на кілька хвилин, можна покласти в холодильник. Вийняти і насолодитись поїданням.

Читайте також: Готуємо в піст. Смачнезна шарлотка за 150 гривень

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Телефонуйте за номером 096 989 60 87

Нагору